*“To σπουδαιότερο είναι να λες την αλήθεια.
Να προσπαθείς για το κοινό καλό και να είσαι πρακτικός”
“O φόρτος εργασίας είναι καθημερινά αρκετός.
Με προσπάθεια όμως καταφέρνω να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντά μου”

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου τελευταία αποτελούν πολυφορεμένους όρους που συνήθως ακούγονται παραμονές κάθε ντέρμπι ή … εκλογικής αναμέτρησης.
Η αλήθεια είναι ότι παρότι γήπεδο και πολιτική (ως ανόθευτες καταστάσεις) δεν παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, μερικές φορές μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά προς όφελος και των δύο.
Μια τέτοια περίπτωση συνδυασμού είναι ο Μανώλης Πατεμτζής. Αντινομάρχης Ηρακλείου με αρμοδιότητα στο Οικονομικό και Μεταφορικό τμήμα, και παράλληλα προπονητής του Γιούχτα. Με ολόκληρη ιστορία πίσω του ως επίλεκτος ποδοσφαιριστής στην πιο χρυσή ιστορική περίοδο του ΟΦΗ. Με τις προκλήσεις όμως να είναι πλέον διαφορετικές.
Κάθε μέρα είναι αρκετά γεμάτη καθώς ξεκινάει στις 8.00-8.30π.μ. με τις υποχρεώσεις στη Νομαρχία που ολοκληρώνονται περίπου στις 3μ.μ. και συνεχίζεται στο γήπεδο μια ώρα αργότερα για την προετοιμασία του Κυριακάτικου αγώνα του Γιούχτα.
“Ο φόρτος εργασίας είναι καθημερινά αρκετός. Με προσπάθεια όμως καταφέρνω να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα μου, ώστε να μένουν ικανοποιημένοι οι πολίτες αλλά παράλληλα να βγαίνει εις πέρας και το πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τα ζητήματα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι ποικίλα. Από το πού θα πάει το λεωφορείο στο χωριό μέχρι την έγκριση δαπανών πολιτιστικών συλλόγων για διάφορες εκδηλώσεις. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Και στο γήπεδο όμως οι υποχρεώσεις είναι αρκετές καθώς έχεις να κάνεις με 25 – 30 παιδιά που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Υπάρχει και εκεί πίεση”.
Παρά τη διαφορετικότητα των δύο καθηκόντων, σύμφωνα με το Μανώλη Πατεμτζή υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά που απαιτούνται προκειμένου να υπάρχει επιτυχία σε διπλό μέτωπο.
“Τόσο ως αντινομάρχης όσο και ως προπονητής πρέπει να διοικήσεις και να προσπαθείς να πάρεις ό,τι καλύτερο τόσο από τους υπαλλήλους που έχεις υπό την εποπτεία σου, όσο και από την ποδοσφαιρική ομάδα που καθοδηγείς. Το σπουδαιότερο είναι να λες την αλήθεια. Να προσπαθείς για το κοινό καλό, και να είσαι πρακτικός. Να έχεις σταθερές απόψεις ούτως ώστε να γίνεσαι πιστευτός”.
Βεβαίως υπάρχουν και οι προφανείς διαφορές μεταξύ των δύο αρμοδιοτήτων με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή να δηλώνει ότι “στο ποδόσφαιρο ο προγραμματισμός των στόχων δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος”.
Η πολύχρονη παρουσία του στον ποδοσφαιρικό χώρο κυρίως ως ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ έχει βοηθήσει τον Μανώλη Πατεμτζή στην καθημερινή επαφή του με τους πολίτες. Δημιουργεί απευθείας οικειότητα που είναι πολύτιμη στην επίλυση προβλημάτων. “Σίγουρα το γεγονός αυτό με έχει βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Με έχει βγάλει από αδιέξοδα. Η κουβέντα αρχίζει πολύ φιλικά. Ο ενικός χρησιμοποιείται αυτόματα και συζητάμε αμέσως σαν φίλοι. Σʼ αυτό βοηθάει και το ότι γενικά δεν είμαι άνθρωπος των τύπων”.
Εκτός από τη θέση του αντινομάρχη και του τεχνικού στο Γιούχτα υπάρχει όμως και τρίτο πεδίο δράσης για το Μανώλη Πατεμτζή. Αυτό του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Νομού Ηρακλείου στον οποίο είναι πρόεδρος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του πριν τρία χρόνια, με σκοπό την επιμόρφωση του προπονητικού έμψυχου δυναμικού του νομού.
“Ο Σύνδεσμος πηγαίνει πολύ καλά. Αριθμεί περίπου 100 μέλη. Έχουμε καταφέρει μέσω σεμιναρίων στα οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι προπονητές να εμπλουτιστούν οι γνώσεις των μελών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έστω μια φορά το μήνα θα βρεθούμε μεταξύ μας και θα καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας”.
Με τόσες υποχρεώσεις ο ελεύθερος χρόνος είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος. Όταν βρίσκεται όμως, ο Μανώλης Πατεμτζής προτιμά παρέες με φίλους, ταβερνάκι, ή ποτό σε μπαρ. Δε λέει όχι σε μια καλή ταινία με προτίμηση σε Πατσίνο, Ντε Νίρο, Γκιρ και Μέριλ Στριπ, ενώ τα ακούσματα του εξαρτώνται καθαρά από τη διάθεση που βρίσκεται, και περιέχουν από Πάριο, Μαρινέλα, Τερζή και Λιδάκη μέχρι Dire Strights, Phil Collins και Duran-Duran.