Μετά από 5μηνη σχεδόν καθυστέρηση ο δήμος Ηρακλείου πήρε χθες το ʽπράσινο φωςʼ από την Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσει στη σύναψη δανείου-μαμούθ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χρειάστηκε να δοθούν μια σειρά από έγγραφα, εξηγήσεις και…παρεξηγήσεις για να παρέμβει χθες και να υπογράψει τελικά ο γενικός διευθυντής κ.Παρασύρης την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου βάσει της οποίας θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα πάρει δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να εκτελέσει ή να ολοκληρώσει μεγάλα έργα στην πόλη.

Το…χαρμόσυνο νέο ανακοίνωσε χθες ο κ.Παρασύρης στον αντιδήμαρχο κ.Περυσινάκη κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για το δήμο να υπογράψει.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος είναι ήδη σε επαφή με την ΕΤΕ και δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να μεταβεί ο κ.Κουράκης στις Βρυξέλλες για να υπογράψει τη σύμβαση με τον αντιπρόεδρο κ.Σακελλάρη. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε βρεθεί εδώ ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕ, αλλά δεν μπόρεσαν να υπογράψουν (όπως έγινε με την Συνεταιριστική Τράπεζα) αφού δεν είχε εγκριθεί η σχετική απόφαση από την Περιφέρεια.

Θυμίζουμε ότι από το 2008 ο δήμος Ηρακλείου ήταν σʼ επαφή με την ΕΤΕ για να πάρει ένα μεγάλο δάνειο όπως έκανε πρόσφατα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κρήτης. Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν και κατέληξαν σʼ ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση των έργων του δήμου.

Η απόφαση ελήφθη το Καλοκαίρι από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και όπως είχε αποκαλύψει η ʽΠʼ-από τις 18 Νοεμβρίου- η υπόθεση είχε κολλήσει στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας που κάνει τον (συνήθη)έλεγχο της νομιμότητας . Η απόφαση δεν υπεγράφετο με το αιτιολογικό ότι δεν προσκομίστηκαν για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν οι προμελέτες τους!

«Το λέει ο νόμος και πρέπει να φέρετε τις προμελέτες να τις δούμε» ήταν η απάντηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας .Το εντυπωσιακό είναι ότι και από το δήμο αρχικά δεν βρέθηκε κανένας να τους πει ότι δεν χρειάζεται προμελέτη ένα έργο όπως το Πολιτιστικό(που εκτελείται με πλήρεις μελέτες!), τα Τείχη, η Παλιά πόλη-έργα τα οποία έχει εγκρίνει η ίδια η Περιφέρεια…

Στην πραγματικότητα και οι δύο υπηρεσιακές πλευρές χειρίστηκαν με εντελώς γραφειοκρατικό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα. Η Περιφέρεια διαβάζοντας το νόμο ζήτησε προμελέτες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, ενώ οι υπάλληλοι βλέποντας τα νούμερα του δανείου…τρόμαξαν.

Από την πλευρά τους το οικονομικό τμήμα του δήμου φαίνεται πως μάλλον δεν γνώριζε τι συμβαίνει και τους απαντούσε ότι τα έργα δεν έχουν προμελέτες, ενώ προσπαθούσε να πείσει παρουσιάζοντας ανάλογη έγκριση της Περιφέρειας Αττικής για το δήμο Αθηναίων με πολιτικά κριτήρια. Αυτά τα επιχειρήματα απορρίφθηκαν και άρχισε ένας διάλογος με κίνδυνο τα να τιναχτεί στον αέρα το δημοτικό σχέδιο.

Όπως είχε γράψει η ʽΠʼ από το Καλοκαίρι μόνο τις τελευταίες ημέρες έγινε μια σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους του δήμου να πεισθούν στην Περιφέρεια Κρήτης ότι αυτά που ζητούν δεν ευσταθούν από την στιγμή που τα έργα δεν έχουν απλώς προμελέτες, μελέτες και πλήρη φάκελο, αλλά εκτελούνται κιόλας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο διευθυντής της ΔΕΠΤΑΗ κ.Αναστασάκος ανέλαβε τις ʽδιαπραγματεύσειςʼ για να βρεθεί λύση, όπως κι έγινε.