Της Κατερίνας Μυλωνά

Παραλύει την ερχόμενη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης! Οι πρυτανικές Αρχές, οι σύλλογοι διδασκόντων, οι γενικές συνελεύσεις σχολών και τμημάτων συμπαρίστανται στους καταλογισθέντες, οι οποίοι καλούνται σε απολογία την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Με ψηφίσματα και ανακοινώσεις, οι παραπάνω φορείς στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους διδάσκοντες του ιδρύματος, οι οποίοι εμπλέκονται σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Η ΠΟΣΔΕΠ… έσυρε το χορό των κινητοποιήσεων αφού πρώτη κάλεσε τους διδάσκοντες σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας να απέχουν από τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα την ημέρα της απολογίας στην ανακρίτρια Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Νίκο Σταυρακάκη, οι ίδιες κατηγορίες θα μπορούσαν να βαρύνουν οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ σε Πανεπιστήμιο της χώρας καθώς υπάρχει ένα θεσμικό κενό που αφήνει ακάλυπτους τους διδάσκοντες. Η ΠΟΣΔΕΠ, όπως και η σύνοδος των πρυτάνεων, έχει θέσει το ζήτημα στην υπουργό Παιδείας και αναμένει απαντήσεις.

Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί και στην επόμενη σύνοδο, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.Κινητοποίηση

ΠρυτανείαςΚλειστή θα παραμείνει την ερχόμενη Δευτέρα η Πρυτανεία του ιδρύματος ενώ οι πρυτανικές αρχές χαιρετίζουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει

«Η Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ενόψει της κλήσης σε απολογία την 30η Νοεμβρίου 2009 και την 2α Δεκεμβρίου 2009, ενώπιον της κ. ανακρίτριας Ρεθύμνου, μεγάλου αριθμού μελών Δ.Ε.Π., για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (απιστία, απάτη κ.λ.π.), για υποθέσεις που αφορούν στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκφράζει τη λύπη της, για την άδικη ταλαιπωρία των υπό κατηγορία μελών Δ.Ε.Π. , τα οποία σε κάθε περίπτωση, λειτούργησαν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συλλογικών του Οργάνων οι πράξεις τους δε αυτές ήταν σε κάθε περίπτωση, νόμιμες και διαφανείς.

Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός, ότι οι κατηγορίες αυτές στηρίζονται σε πόρισμα το οποίο αμφισβήτησε ήδη ελεγμένες (προληπτικά και κατασταλτικά), και θεωρημένες από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο δαπάνες, χωρίς να διαπιστώσει την εκ των υστέρων ύπαρξη ελλειμμάτων, αλλά με σκοπό να αμφισβητήσει τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης του Πανεπιστημίου, επιπλέον δε η βασιμότητα των ελεγκτικών συμπερασμάτων του πορίσματος αυτού, έχει αμφισβητηθεί από τις ίδιες τις Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, εκφράζοντας το σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και του συνόλου των Α.Ε.Ι. της χώρας, δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε στους διωκόμενους συναδέλφους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Επίσης εκφράζει την ευχή η δικαιοσύνη, να αντιμετωπίσει τους συναδέλφους ως πραγματικούς εθελοντές όπου από το υστέρημα του ακαδημαϊκού και προσωπικού τους χρόνου, υπηρέτησαν και υπηρετούν το Ίδρυμα, για καθαρά διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά θέματα, οι πράξεις τους δε διαφύλαξαν και ωφέλησαν το Ίδρυμα, ενώ παράλληλα ζητά από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών των Πανεπιστημίων.

Τέλος χαιρετίζει τις αποφάσεις του:

Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, τον Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας για την αναστολή των διοικητικών και διδακτικών τους καθηκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Ηράκλειο, το Σύλλογο ΕΕΔΙΠ και το Σύλλογο Εκτάκτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης, για την αποχή τους από τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ημέρα που μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας καλούνται να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Ρεθύμνου.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη και απαράδεκτη ψυχοφθόρα ταλαιπωρία τους και ως ελάχιστη συμπαράσταση στην δοκιμασία τους αυτή, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποφασίζει να παραμείνει κλειστή την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και παροτρύνει τα υπόλοιπα Τμήματα και τους Συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις για την αποχή από τα διοικητικά και ακαδημαϊκά τους καθήκοντα».