Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και η ταινία κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» παρουσιάζεται σήμερα στις 7 το βράδυ στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου σχεδιάστηκαν από τη διεπιστημονική ομάδα της gpseminars (www.gpseminars.gr) και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Πολιτισμός» (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού). Απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 15 ετών και βασίζονται στις συλλογές του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου. Για κάθε ηλικιακή ομάδα, προβλέπονται δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες της.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν μια κριτική στάση μέσα από την ανακάλυψη και την έρευνα των αυθεντικών πηγών και των συλλογών του μουσείου. Επομένως, αυτά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα δεν έχουν τη μορφή ξενάγησης, αλλά είναι ένα σύμπλεγμα ειδικά μελετημένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με συγκεκριμένο θέμα, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης, κάθε φορά, ηλικιακής ομάδας. Γίνεται σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και τις αρχές του ΔΕΠΠΣ, ενώ τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν, να ερευνήσουν, να μελετήσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά μια γενική εικόνα για τον συγγραφέα και άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη, το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, τη δράση, το έργο και την προσωπικότητά του. Επίσης, να δημιουργήσουν θετική προδιάθεση για τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, το βιβλίο, ώστε να εκκολαφθούν οι μελλοντικοί φιλαναγνώστες.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Καζαντζάκη συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η μελέτη και ο σχεδιασμός έγινε από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από φιλολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτή εκπαιδευτών, μουσικοπαιδαγωγό, παιδαγωγό, θεατρολόγο, ηθοποιό, Graphic Designer και εμψυχωτή κούκλας.

Την όλη προσπάθεια στήριξαν εθελοντές, πολλαπλών ειδικοτήτων, που με κέφι και δημιουργικότητα διέθεσαν για το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη τον χρόνο και την πολύτιμη εμπειρία τους.

τη μελέτη και την οργάνωση των προγραμμάτων και φυλλαδίων ανέλαβαν οι Γωγώ Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Τσιρίδης, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Φανή Λαμπαδαρίου και Δέσποινα Μπαμπανέλου. Το δημιουργικό κομμάτι οι Μιχάλης Τσαλίδης, Ρεβέκκα Ρενιέρη και Δάφνη Γιαννακού. Σύμβουλοι είναι οι Βαρβάρα Τσάκα και Αντώνης Λεβέντης.