Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Με ταχύτατους ρυθμούς πολλαπλασιάζεται και προσβάλλει όλο και περισσότερες καλλιέργειες κηπευτικών της Κρήτης το εισαγόμενο έντομο Tuta absoluta, που τρώει φύλλα και βλαστούς. Οι παραγωγοί νοιώθουν ανυπεράσπιστοι, αφού δεν διαθέτουν κάποια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του εντόμου που ρημάζει τις καλλιέργειες κηπευτικών. Ο βάκιλος και η χρήση ορμόνης σε συνδυασμό με παγίδες, αμβλύνουν, κάπως το πρόβλημα, όμως δεν το αντιμετωπίζουν ουσιαστικά. Και οι χημικές ουσίες που επιτρέπουν την καταπολέμηση του εντόμου στις καλλιέργειες τρίτων χωρών, από τις οποίες προήλθε το έντομο, απαγορεύονται (και δικαίως) στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, λόγω υπολειμματικότητας στα προϊόντα που φθάνουν στους καταναλωτές.



Πολλαπλό το κακό από τις εισαγωγές κηπευτικών

Οι αγρότες της Μεσαράς και των άλλων περιοχών της Κρήτης που βλέπουν τις καλλιέργειες τους (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες) να καταστρέφονται είναι εξοργισμένοι. Κι αυτό, διότι το έντομο έφθασε όπως λένε, από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. Όχι μόνο εισάγονται ελεύθερα αυτά τα προϊόντα, όχι μόνο πωλούνται τις περισσότερες φορές ως ελληνικά, αλλά γίνονται και η αφορμή για να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες.

Επιπλέον, οι καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, καταναλώνουν τελικά εισαγόμενα για την καλλιέργεια των οποίων είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

«Μια ακόμα φορά, αγρότες και καταναλωτές είμαστε θύματα της έλλειψης ελέγχων. Οι καλλιέργειες μας καταστρέφονται και εμείς δεν μπορούμε να τις σώσουμε. Και οι καταναλωτές παραπλανούνται» επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.



Δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης!

Και ο ίδιος ο κ. Ντισπιράκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό στις καλλιέργειες του. «Ψεκάζω έξω από το θερμοκήπιο, για να μειώσω τους πληθυσμούς του εντόμου. Όμως μέσα στο θερμοκήπιο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε παγίδες με νερό και λάδι και δίπλα τους μία ειδική αμπούλα με ορμόνη που προσελκύει το έντομο. Είναι και αυτός ένας τρόπος, αμβλύνει το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνει. Τα έντομα όλο και πληθαίνουν» υπογραμμίζει ο κ. Ντισπιράκης.

Όπως λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες το έντομο Tuta absoluta που έφθασε στη χώρα μας από εισαγωγές είτε τοματών, μελιτζανών και πιπεριών, είτε φυτωριακού υλικού κηπευτικών, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 200 αυγά και γεννούν πάρα πολύ τακτικά. Παράλληλα στην Κρήτη δεν υπάρχουν βιολογικοί εχθροί του εντόμου, ενώ οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την ταχύτατη ανάπτυξη των πληθυσμών του.

Οι επιστήμονες συμφωνούν με όσα λένε οι καλλιεργητές ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης με ήπια μέσα, παρά μόνο με εξαιρετικά δραστικές χημικές ουσίες οι οποίες και απαγορεύονται και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον, ενώ πιθανόν να ανιχνεύονται στα τελικά προϊόντα. Οι τρόποι που προτείνονται αντιμετωπίζουν σε ένα βαθμό το πρόβλημα, όμως δεν το λύνουν.