Για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας κατηγορεί τη δημοτική Αρχή η παράταξη “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” που καταψήφισε στο Συμβούλιο τις Περιβαλλοντικές Εκθέσεις πέντε κεραιών κινητής τηλεφωνίας (όλες της Cosmote) προκειμένου αυτές να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν νόμιμα.

Η παράταξη επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό -μαζικά μάλιστα-και παρά την απόφαση 360 της 21.5.2007 του Δημοτικού Συμβουλίου, που έθετε μια σειρά προϋποθέσεις για να δοθεί θετική γνωμοδότηση από τον Δήμο.

«Είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις που γίνονται και στην πόλη μας κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ιδίως σε θέσεις που γειτνιάζουν με χώρους μεγάλης συνάθροισης κοινού (π.χ. σχολικά συγκροτήματα) ή ευπαθών ομάδων πληθυσμού (π.χ. νοσοκομεία). Ταυτόχρονα η επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους (ιδιαίτερα στα παιδιά) της ακτινοβολίας τους συνεχίζεται αμείωτη και αντιφατική» επισημαίνει η ανακοίνωση και αναφέρεται σε παλιότερη απόφαση του ΔΣ για το θέμα.

«Με βάση την απόφαση αυτή, όποτε ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας η σχετική εισήγηση και η γνωμοδότηση του Δ.Σ. ήταν αρνητικήʼ αναφέρεται και υπογραμμίζει:

«Ξαφνικά, με την ανάληψη της Αντιδημαρχίας Πολεοδομικών Θεμάτων από τον κ. Μαμουλάκη, έρχονται πέντε εισηγήσεις με θετική γνωμοδότηση σε όλες. Προκύπτουν λοιπόν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Πότε άλλαξε πολιτική η δημοτική αρχή για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ξαφνικά εισηγείται θετικά για πέντε κεραίες;

Αν δοθεί θετική γνωμοδότηση τώρα, μπορεί πλέον να αρνηθεί θετική γνώμη για άλλες κεραίες και για άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;

Μπορεί η δημοτική αρχή να ενεργεί ενάντια στην απόφαση 360/2007 Δ.Σ.;

Να σημειωθεί ότι από τις πέντε κεραίες που έρχονται για θετική γνωμοδότηση:

• Οι δύο κεραίες βρίσκονται από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παγκρήτιο Στάδιο και μετά από την τέλεσή τους λειτουργούν παράνομα, χωρίς ο Δήμος να έχει παρέμβει. Βρίσκονται δε πολύ κοντά στο 43ο Δημοτικό Σχολείο και 54ο Νηπιαγωγείο (κολυμβητήριο), ενώ «συνεκτιμάται» είπαν και η ακτινοβολία άλλων δύο κεραιών (σύνολο τέσσερις) του Παγκρητίου άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

• Μία κεραία ζητείται να τοποθετηθεί στο κτίριο «TALOS PLAZA», κτίριο που η νομιμότητα της οικοδομικής του αδείας εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται δε πολύ κοντά στο σχολικό συγκρότημα «ΤΑΛΩΣ».

• Μία κεραία βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Μαβίλη, πολύ κοντά στα 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και στο 10ο Νηπιαγωγείο.

Να σημειωθεί ότι καμιά από τις πέντε εισηγήσεις για τις πέντε κεραίες δεν αναφέρει να έγινε στοιχειώδης έλεγχος των αποστάσεων τους από τα γύρω σχολικά κτίρια, αν δηλαδή υπερβαίνουν τουλάχιστο την απόσταση των 300μ.» Και η ανακοίνωση καταλήγει εξηγώντας γιατί καταψήφισε:

“Θεωρούμε παντελώς αστήριχτη την αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της δημοτικής αρχής (εκτός αν πρόκειται για προσωπική πολιτική του κ. Αντιδημάρχου) και απαράδεκτη την καταστρατήγηση και ουσιαστικά κατάργηση της σχετικής απόφασης 360/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μόνο το ίδιο και νέα -τεκμηριωμένη από κάποιες εξελίξεις- απόφασή του.



Παρεμβάσεις



Επίσης η παράταξη έθεσε μια σειρά θέματα:

1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2010, τόσο του Δήμου όσο και των Δημοτικών Επιχειρήσεών του, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να υιοθετήσει την πολιτική της μη επιβολής και φέτος καμιάς αύξησης τόσο των Δημοτικών Τελών όσο και των Τιμολογίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2

Ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο με μοναδικό θέμα την διοικητική αναδιοργάνωση. Σʼαυτήν, επειδή τα θεσμικά σενάρια είναι μήνες τώρα γνωστά, να γίνει:

• αναλυτική συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη της γιγάντωσης των Δήμων,

• για τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής (εφόσον επιλεγεί),

• για την αναστολή κάθε απόπειρας εθελοντικής συνένωσης ενόψει της συνολικής αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

• για τη λεγόμενη αιρετή Περιφέρεια με τις επίσης αναγκαίες προϋποθέσεις και όρους θεσμοθέτησής της.

3. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΥΑΗ

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση στο Ρέθυμνο του Δ.Σ. της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας και της συζήτησης των τεράστιων δανειακών βαρών αυτών, ζητησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις της συνεδρίασης καθώς και για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει ώστε να ελαφρυνθεί η ΔΕΥΑΗ από τα υπέρογκα δανειακά βάρη που την ακολουθούν, παντελώς αν είναι δυνατό.