Εκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και πολίτες, να κάνουν το εμβόλιο της νέας γρίπης, απηύθυναν χθες η υπουργός και η υφυπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για το εμβόλιο, ενώ σταδιακά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχει νοσήσει -με καθαρά συμπτώματα της νέας γρίπης- 2% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20% έχουν περάσει τη νέα γρίπη στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά η σύσταση τόσο του υπουργείου όσο και του σχεδόν συνόλου των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει για να ωφεληθεί συνολικά η κοινότητα και να αναχαιτίσει τη νέα γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και αφορά όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τους χώρους, όπου θα γίνονται, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.

Τόσο η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν χθες με δήλωσή τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Μάλιστα, έκαναν έκκληση να βοηθήσουν, ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία και την προκατάληψη που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου.