Του Κώστα Μπογδανίδη

Εκεί που τους χρωστούσαν, τους πήραν και το βόδι! Η λαϊκή παροιμία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των κατοίκων του Καστελίου που περιμένουν... ανταποδοτικά οφέλη ενόψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου αλλά μάταια...

Στο Καστέλι είναι εξοργισμένοι με τη νέα “πονηριά” του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το οποίο ο δήμος έχει ζητήσει από το 2004 το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο “Πλευράκη - Ζωγραφάκη”. Το υπουργείο, μετά από τόσο καιρό απάντησε ότι δίνει τα 4,7 από τα 16 στρέμματα του παλιού στρατοπέδου και μάλιστα το κοστολογεί... 11 φορές πάνω από τις τιμές που πληρώνει το ίδιο (σε απαλλοτριώσεις) στην περιοχή!

“Δεν είμαστε απογοητευμένοι απλά. Είμαστε εξοργισμένοι. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι στο Καστέλι και την ίδια ώρα να περιμένουν να συναινέσουμε σε μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο”, είπε χθες το βράδυ στην “Π” ο δήμαρχος Καστελίου Μανόλης Σμυρνάκης που προσπαθούσε χρόνια να εξασφαλίσει αυτό τον χώρο για να κάνει εκεί ο δήμος εγκαταστάσεις αναψυχής.

Το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο βρίσκεται δυτικά του αεροδρομίου, δίπλα στο Σκλαβεροχώρι και είναι συνολικά 16 στρέμματα. Ο δήμος Καστελίου είχε υποβάλει επίσημο αίτημα και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενέκρινε την... παραχώρηση έναντι τιμήματος...

“Εμείς ζητούσαμε 16 στρέμματα και μας δίνουν τα 4,7 στρέμματα τα οποία δεν είναι καν σε ενιαίο κομμάτι.

Ηρθαν ορκωτοί λογιστές και επιτροπή 8μελής που αποφάσισαν ότι κοστίζουν αυτά τα 4.700 στρέμματα 4.230 ευρώ. Και τώρα το υπουργείο λέει ότι κοστίζουν 51.700 ευρώ! Είναι εξοργιστικό “, λέει ο κ. Σμυρνάκης.

Και είναι... εξοργιστικό διότι στο Καστέλι γνωρίζουν ότι την ώρα που το υπουργείο ζητά 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, απαλλοτρίωνε έκταση (για το αεροδρόμιο) με λιγότερο από 1 ευρώ το μέτρο!

“Ναι, πρόσφατα πλήρωσαν αρδευόμενες ελιές με 1,99 το μέτρο, μη αρδευόμενες 0,9 και γη 0,70. Και το στρατόπεδο είναι σε βραχώδες μέρος, σκουπιδότοπος”, λέει ο κ. Σμυρνάκης.

Ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει απόφαση, αλλά και στον ίδιο τον υπουργό κ. Βενιζέλο.

“Εχω ζητήσει ήδη ραντεβού από τον υπουργό για το θέμα αυτό αλλά και γενικότερα για τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου”, τόνισε ο κ. Σμυρνάκης που υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή.Η απάντησηΤο Ταμείο Εθνικής Αμυνας έστειλε πρόσφατα την απάντησή του για το θέμα αυτό αναφέροντας:

“Σας γνωρίζουμε σε συνέχεια των σχετικών που αφορούν στο αντικείμενο του θέματος, τα παρακάτω:

α Το ΓΕΣ με το (α) σχετικό, γνωμάτευσε για την απευθείας εκποίηση στο δήμο Καστελίου εκτάσεως συνολικού εμβ. 4.700 τ.μ. με τίμημα που θα καθορίζετο από το ΣΟΕ και την Κατά Νόμον Εκτιμητική Επιτροπή.

β. Η Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου με το (δ) σχετικό μας κοινοποίησε απόφαση της Επιτροπής Δημοσίων Κτημάτων Ν. Ηρακλείου η οποία ελήφθη κατόπιν των (β) και (γ) ομοίων. Σύμφωνα με αυτήν, η Επιτροπή αποφάσισε για την απευθείας εκποίηση του ακινήτου, με εκτιμώμενη αξία του ακινήτου σε 4.230 ευρώ.

γ. Η Στρατιωτική Υπηρεσία στην διακριτική ευχέρεια της οποίας είναι η αποδοχή του προσφερόμενου τμήματος ως ιδιοκτήτου ακινήτου, έκρινε την εκτιμηθείσα αξία των 4.230 ευρώ πολύ χαμηλή και δεν συνηγόρησε στην προώθηση της διαδικασίας εκποιήσεως. Αντιθέτως, έκρινε, σταθμίζουσα όλα τα δεδομένα, ότι εύλογη τιμή είναι το ποσόν των 51.700 ευρώ ήτοι 11 ευρώ ανά τ.μ.

Υστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως έχουμε απόφαση ΔΣ του δήμου Καστελίου με την οποία θα αποδέχεται την τιμή των 51.700 ευρώ (11 ευρώ ανά τ.μ.) για την απευθείας εκποίηση του ακινήτου, σε περίπτωση συναινέσεώς σας, μέχρι 30 Δεκ. 2009.

Σε αντίθετη περίπτωση η Σ.Υ. θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για εκποίηση του ακινήτου με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με τιμή εκκινήσεως το ποσό των 51.700 ευρώ.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τις ενέργειές σας”.