Ένα ολοκληρωμένο πακέτο ήπιων παρεμβάσεων που αποκοπεί στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ζωνιανών με στόχο την τουριστική επισκεψιμότητα καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους προβλέπει η προμελέτη που ήδη παρέδωσε στα χέρια του κοινοτάρχη Κώστα Παρασύρη η δωδεκαμελής ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο κ. Παρασύρης μιλώντας στην «Π» δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την αξιόλογη δουλειά που έχει γίνει από το Πολυτεχνείο, υπογραμμίζοντας ότι «μοναδικός σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την πορεία του τόπου και της περιοχής γενικότερα».

Στην παρούσα φάση οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη μικρά αλλά ζωτικής σημασίας έργα για την κοινότητα που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς, όπως η εργολαβία για την ανάπλαση του οικισμού, η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο, επέκταση του δημοτικού φωτισμού, ανακαίνιση του σχολείου κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη, οι κάτοικοι της κοινότητας είναι ενθουσιασμένοι με την παρουσίαση του προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που χρηματοδοτείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. «Οι αντιδράσεις είναι μόνο θετικές. Υπάρχει δίψα να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτός ο τόπος το δικαιούται» ανέφερε.

Τα Ζωνιανά δεν είναι μόνο η εικόνα που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ το Νοέμβριο του 2007. Είναι ένας «προικισμένος» τόπος με πλούσιο φυσικό κάλλος που παράλληλα σφύζει από ζωή καθώς τα Ζωνιανά εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία στις γεννήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα όσα προτείνονται από τους μελετητές, προέκυψαν τόσο από την επιτόπια έρευνα, όσο - κυρίως - και μέσα από ανοιχτές συζητήσεις με συμμετοχή του Κοινοτάρχη, του Περιφερειάρχη, εκπροσώπων της Νομαρχίας και της Πολεοδομίας Ρεθύμνου, του τοπικού αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου, γεωπόνων, δασκάλων, του παπά και πλήθος κατοίκων.

Οι ήπιες παρεμβάσεις που προτείνονται είναι:

1. Για το Φαράγγι με δύο διαφορετικά κατεβάσματα από τις περιοχές Λίζα και Πελεκατός, διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας με τόπους στάσης, θέασης, ψυχαγωγίας και ανάπαυσης. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και με σχεδιασμένα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν στην περιοχή, όπως πέτρα, λαμαρίνα, πλέγμα ή σκυρόδεμα, με στόχο τη διευκόλυνση και ενημέρωση του επισκέπτη, αλλά και παράλληλα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του τοπίου.

2. Για τη Ρούσσα Λίμνη προτείνεται την αξιοποίηση ενός μεγάλου πλατώματος για την εορτή της κουράς των αιγοπροβάτων, με παράλληλη συγκέντρωση νεολαίας και φεστιβάλ τραγουδιού. Σκοπός της πρότασης είναι να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί ο χαρακτήρας της λαϊκής γιορτής, με έμφαση στα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Προτείνεται:

3. Για το Οροπέδιο Δαμόθι προτείνεται την κατασκευή ενός καταφυγίου και σήμανση με διπλό χαρακτήρα: την οριοθέτηση της πορείας που οδηγεί προς το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ψηλορείτη, καθώς και την “χιονομέτρηση” κατά τους χειμερινούς μήνες.

4. Ο οικισμός, σε συνάρτηση με το άμεσο φυσικό του περιβάλλον, εκλαμβάνεται ως ένας σύγχρονος οικισμός, με ισχυρές τάσεις ανάπτυξης. Προστατεύεται μόνο η περιοχή των παλαιών πυρήνων, όπου προτείνεται η λειτουργία κοινόχρηστων δραστηριοτήτων. Στον κεντρικό δρόμο αναπτύσσονται όλες οι δημόσιες εξυπηρετήσεις. Εισάγονται, τέλος, τα δυο συστήματα του πρασίνου και των νερών, που εξυπηρετούν αφʼ ενός τον τομέα της παραγωγής, αλλά προσφέρουν παράλληλα συγκρότηση και ποιοτική αναβάθμιση στον οικισμό.

5. Στην πλατεία εισόδου του Σπηλαίου “του Σφεντόνη η Τρύπα”, το κτήριο αποκαθίσταται για να υποδέχεται τους επισκέπτες, να ενημερώνει για τις τουριστικές δυνατότητες του χωριού, για τις δραστηριότητες και τα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι. Επίσης ένα νέο κτήριο, στο όριο του οικισμού, στεγάζει πολιτιστικές δραστηριότητες και εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός μικρού Συνεδριακού Κέντρου. Κυρίαρχος άξονας αυτής της πρότασης είναι ότι κύριος χρήστης είναι ο κάτοικος του οικισμού και δευτερευόντως ο επισκέπτης.