Του Θάνου Περβολαράκη

«Παγώνουν» οι διαδικασίες για την καταμέτρηση και την κατεδάφιση των αυθαίρετων παραπηγμάτων που έχουν αναπτυχθεί στον καταυλισμό των αθίγγανων στα Δύο Αοράκια μετά και τη χθεσινή νέα συνάντηση στο γραφείο του εισαγγελέα των ενδιαφερόμενων πλευρών, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο.

Οι αθίγγανοι επανέλαβαν χθες γι ακόμα μία φορά τις προθέσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρεθούν στο δρόμο και οι εκπρόσωποί τους ήταν εκείνοι που αποχώρησαν από τη συνάντηση πριν από την ολοκλήρωσή της.

Στο γραφείο του εισαγγελέα παραβρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες άτομα μόνο από τον ανατολικό οικισμό στα Δύο Αοράκια καθώς επίσης ο εκπρόσωπος του δήμου της Νέας Αλικαρνασσού αλλά και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Νίκος Μαρκάκης.

Η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο όταν ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των αθιγγάνων να εγκαταλείψουν το χώρο που καταλαμβάνουν, κι ενώ όπως ειπώθηκε έχουν πάρει δάνειο για κάτι τέτοιο, πρόταση που τους βρήκε αντίθετους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αθίγγανοι από την πλευρά τους εξέφρασαν κάποιες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν.

Αρχικά φέρονται να ζήτησαν να παραμείνουν εκεί και να υπάρξουν απλώς κάποιες μικρές αλλαγές με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Άλλη πρόταση που έθεσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ήταν να δημιουργηθεί ένας μόνιμος οικισμός στο συγκεκριμένο χώρο, όπου θα μείνουν. Η τρίτη πρότασή τους αφορούσε στο να τους καταβληθούν κι άλλα χρήματα προκειμένου να αποχωρήσουν.

Ο εισαγγελέας Ηρακλείου βλέποντας ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο πλευρών για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία επιχείρηση- επέμβαση για την απομάκρυνσή τους, τους επόμενους μήνες

Το δήμο Αλικαρνασσού εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Κυπραίος ο οποίος σχολίασε ότι οι οικογένειες που παραμένουν στον καταυλισμό θα πρέπει να αποχωρήσουν, καθώς έχουν πάρει χρήματα γι αυτό το σκοπό, ενώ τόνισε ότι οι προστάσεις που έκαναν είναι αδιέξοδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Αλικαρνασσού έχει καταφέρει να εντοπίσει 59 από τις 160 συνολικά οικογένειες που έχουν πάρει τα χρήματα αυτά, αλλά εξακολουθούν να μένουν στον καταυλισμό. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι του δήμου πηγαίνουν στα Δύο Αοράκια προκειμένου να καταγράψουν τα στοιχεία και των λοιπών οικογενειών και να κάνουν διασταύρωση με αυτά που έχουν, συναντούν την άρνηση των ατόμων που βρίσκουν εκεί, τα οποία τους δίνουν και ψευδή στοιχεία.

Στις 59 πάντως οικογένειες τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά ο δήμος Αλικαρνασσού σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα για ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετου, πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Ο δήμος σε κάθε περίπτωση φαίνεται αποφασισμένος να βεβαιώσει τα πρόστιμα αυτά σε περίπτωση που δεν βρεθεί σύντομα μία λύση.

Οι αθίγγανοι από την πλευρά τους ζητούν από την πολιτεία να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρός τους κ. Θ. Κατσαρής είχε τονίσει ότι οι περίπου 1000 κάτοικοι του καταυλισμού είναι πραγματικά αγανακτισμένοι και βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Ο ίδιος έχει πει ότι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δικαιωθούν.