Εξι ομάδες δίνουν και φέτος το “παρών” από την Κρήτη στις Εθνικές κατηγορίες μπάσκετ που αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την πορεία τους είναι αυξημένο μιας και αρκετές από αυτές έχουν τις δυνατότητες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και γιατί όχι να πρωταγωνιστήσουν κιόλας. Είναι πολύ θετικό επίσης το γεγονός της εκπροσώπησης όλων των Νομών του νησιού στα πρωταθλήματα της ΕΟΚ με το Ηράκλειο να έχει τα πρωτεία.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να περιμένουμε από την καθεμιά ομάδα.

Ο ΟΦΗ έμαθε επίσημα ότι θα αγωνιστεί φέτος στην Α2 17 μέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ. Η συγχώνευση των ομάδων της Λάρισας και η αδυναμία συμμετοχής του Απόλλωνα Π. άνοιξε τον δρόμο της ανόδου αρχικά στον Αρκαδικό και μετά στο τοπικό συγκρότημα που κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχυθεί ουσιαστικά με έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΦΗ μπορεί να αισιοδοξεί για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα στο οποίο θέλει να καθιερωθεί πριν επιχειρήσει το μεγάλο άλμα για την Α1.

Συνοδοιπόρος του ΟΦΗ στην Α2 θα είναι το Ρέθυμνο που άλλαξε και φέτος όλη την ομάδα προκειμένου να διεκδικήσει την επάνοδό του στην Α1 μετά την περσινή αποτυχημένη σεζόν.

Να σημειώσουμε ότι την άνοδο στην Α1 εξασφαλίζουν οι δύο πρώτες ομάδες ενώ από την Α2 υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίες.

Το “Ηράκλειο” επιστρέφει φέτος δυναμικά στη Γʼ Εθνική και με τις αξιόλογες μεταγραφές που έκανε έχει βάλει ψηλά τον πήχη ξεφεύγοντας από τη συνήθη τακτική των πρωταθλητών Κρήτης που δύσκολα στέκονται σε υψηλότερο επίπεδο. Σίγουρα η άνοδος δεν είναι αυτοσκοπός για την ομάδα του Μανόλη Δημητριάδη αλλά με βάση το ρόστερ που διαθέτει και την πληθώρα λύσεων, μπορεί να τη διεκδικήσει με καλές πιθανότητες.

Η συμμετοχή της Ιεράπετρας στο ίδιο πρωτάθλημα αποτελεί από μόνη της μια επιτυχία καθώς τα οικονομικά προβλήματα την καθιστούσαν αμφίβολη μέχρι και πρόσφατα. Θα στηριχθεί σε παίκτες των τμημάτων υποδομής χωρίς να ελπίζει βέβαια ότι υπάρχει περίπτωση να παραμείνει.

Ο πρωταθλητής του Ομίλου Νότου της Γʼ Εθνικής ανεβαίνει στη Βʼ, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ομάδων που θα πέσουν ( το λιγότερο θα είναι 5) με δεδομένη και την επικείμενη αναδιάρθρωση.

Στις γυναίκες θα υπάρξει φέτος Κρητική εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο χάρη στον ΟΑΧ που ανέβηκε στην Α1. Η ομάδα των Χανίων ελπίζει ότι θα σταθεί χωρίς πολλά προβλήματα στην κατηγορία αν και το έργο της σίγουρα δε θα είναι εύκολο.

Από την Α1 υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες.

Το “Ηράκλειο” τέλος επανήλθε στις Εθνικές κατηγορίες και στόχος του φυσικά στην Α2 είναι η παραμονή, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί παρά την αναδιάρθρωση η οποία επιφέρει τον υποβιβασμό περισσότερων ομάδων (μέχρι 8 από τον όμιλο που αγωνίζεται το “Ηράκλειο”) από κάθε όμιλο. Στην Α1 ανεβαίνει ο πρωταθλητής.