Διακόσιες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των εφήβων μαθητών έχει πια περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο με ιδιαίτερη προτιμή στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

«Το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για 60 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών και τραυματισμών, είναι υπεύθυνο και για εκτεταμένες κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ, Ιωάννης Διακογιάννης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αλκοόλ είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Περίπου 55 εκατομμύρια ενηλίκων Ευρωπαίων, δηλαδή το 15% του ενηλίκου πληθυσμού, καταναλώνουν τουλάχιστον σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ.