Η Ιωάννα-Μ. Γκέρτσου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι Πειραματικός Ψυχολόγος και μελετά την ηλεκτρονική προσβασιμότητα και την οπτική αντίληψη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο και ειδικεύτηκε στις Γνωσιακές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Σήμερα, είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κι εργάζεται στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου/Υπολογιστή στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Επίσης είναι μέλος των Εργαστηρίων, Κλινικού Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και Πειραματικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, καθώς και της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας.

Ιδρυσε την 1η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στην Ελλάδα.

Μέσως αυτής και του Ινστιτούτου Πληροφορικής, αγωνίζεται για την καθολική πρόσβαση των ΑμΕΑ στον φυσικό και τηλεφωνικό κόσμο. Συνάμα, βοηθά τα αδέσποτα ζώα ώντας ενεργό μέλος της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου.

Το 2008 κατά την επίσκεψή του στο ΙΤΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τίμησε με μια αυθόρμητη κίνηση που προκάλεσε αίσθηση.

Το 2009, εκατοντάδες bloggers την ενίσχυσαν και φιλοξένησαν επιστολή-διαμαρτυρία της όταν 2 εστιατόρια στην Αθήνα της αρνήθηκαν την είσοδο με τον σκύλο-οδηγό της, ενώ το θέμα προβλήθηκε απο τις περισσότερες δημοσιογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές και πολλές εφημερίδες.