Στη μνήμη του Γιάννη Μυρτάκη είναι αφιερωμένο το τουρνουά που διοργανώνει από σήμερα ο Εργοτέλης στο κλειστό Αλικαρνασσού. Στον άνθρωπο που ουσιαστικά οφείλει την ύπαρξή του το τμήμα μπάσκετ της ομάδας η οποία μεγαλούργησε τη δεκαετία του ʽ70.

Η σύζυγος του κορυφαίου διοικητικού στελέχους των “κιτρινόμαυρων” Ρένα Μυρτάκη, θυμάται σήμερα στην “Π” εκείνα τα δύσκολα χρόνια στα οποία μπήκαν οι βάσεις για το Κρητικό μπάσκετ και αναφέρεται στις προσπάθειες του εκλιπόντος για να καθιερώσει το άθλημα σε τοπικό επίπεδο μέσα από τον Εργοτέλη.

“Είμαι πολύ συγκινηγμένη για την μεγάλη τιμή που γίνεται στο πρόσωπο του συζύγου μου ο οποίος έφερε εις πέρας ένα επίπονο έργο αναλαμβάνοντας πολλές ευθύνες στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του Εργοτέλη. Οπως όλοι γνωρίζουν στο τέλος της δεκαετίας του ʽ60, η δικτατορία διέλυσε την ποδοσφαιρική ομάδα του Εργοτέλη που κινδύνευε με αφανισμό. Ο σύζυγός μου σκέφθηκε ότι το μπάσκετ θα αποτελούσε μια διέξοδο για το σωματείο και άρχισε να δημιουργεί το τμήμα.

Τα εμπόδια ήταν πολλά στην αρχή ωστόσο με τον καιρό ξεπεράστηκαν και η ομάδα προχώρησε γνωρίζοντας πολλές επιτυχίες”.

Η παραγοντική ενασχόληση του Γιάννη Μυρτάκη με την ομάδα μπάσκετ του Εργοτέλη κράτησε περίπου μια δεκαετία. Τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του έδιναν το

“παρών” σε κάθε παιχνίδι εντός κι εκτός Κρήτης, ακόμα και στις προπονήσεις!

“Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αγώνα στο Αγρίνιο που κερδίζαμε αλλά οι διαιτητές μας υποχρέωσαν σε ήττα. Ηταν δύσκολο για τον Εργοτέλη τότε να διακριθεί εκτός Κρήτης όμως παρά τις αντιξοότητες τα καταφέρναμε.

Δυστυχώς εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε καμία οικονομική στήριξη από την Πολιτεία και τα έξοδα της ομάδας βάραιναν εμάς.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι η οικογένειά μας έκανε θυσίες και πείνασε κάποιες στιγμές για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της η διοίκηση. Ηρθαν προπονητές από την Αθήνα που κόστιζαν αρκετά και οι παίκτες παρά την αγάπη τους για την ομάδα, με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να έχουν απαιτήσεις”.

Χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Μυρτάκης άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο νέων ατόμων στη διοίκηση του Εργοτέλη οι οποίοι παρέλαβαν την ομάδα σε πολλή καλή κατάσταση.

“Λόγω υγείας έπρεπε να αποσυρθεί σιγά - σιγά από τα πράγματα αλλά οι καρποί που έσπειρε έπιασαν τόπο. Νέο αίμα μπήκε στην ομάδα και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν. Ευχαριστώ πολύ τη σημερινή διοίκηση για τον φόρο τιμής που αποτίει στον άνδρα μου.

Είμαι σίγουρη ότι η ψυχή του θα είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη του συλλόγου”, καταλήγει η Ρένα Μυρτάκη.