Της Κατερίνας Μυλωνά

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δέκα χρόνων παρουσίας της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού στην Ελλάδα (World Wide Web Consortium - W3C), πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Συντονιστής όλων των Γραφείων του W3C διεθνώς, κ. Klaus Birkenbihl, και η Ερευνήτρια Αʼ Βαθμίδας στην εταιρεία Yahoo!, Dr. Sihem Amer-Yahia.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του W3C, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, κ. Ειρήνη Φουντουλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π», μιλά για τη δράση του γραφείου και τα μελλοντικά του σχέδια.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πού αποσκοπεί η διεθνής κοινοπραξία World Wide Web Consortium (W3C);

«Η κοινοπραξία του παγκοσμίου ιστού (w3c) έχει ως στόχο να οδηγήσει τον παγκόσμιο ιστό (web) στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αναπτύσσοντας πρωτόκολλα και οδηγίες, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια ανάπτυξή του. Ο παγκόσμιος ιστος συμβάλλει στην ανθρώπινη επικοινωνία, στις εμπορικές συναλλαγές και παρέχει ευκαιρίες απόκτησης και ανταλλαγής γνώσεων. Το w3c σκοπεύει να κανει τα οφέλη αυτά διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτητα απο συσκευές λογισμικό, τοπικη γλώσσα, φυσική ή νοητική ικανότητα. Επισης, η κοινοπραξία του παγκόσμιου ιστου σκοπεύει να κανει την πρόσβαση σε αυτο τόσο απλή και εύκολη οσο ειναι απο μια επιφάνεια εργασίας. Επισης, ο παγκόσμιος ιστος μπορει να θεωρηθεί ως μια βαση δεδομένων, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει λύση σε πολλα και περίπλοκα προβλήματα. Η κοινοπραξία μεσω των συστάσεων και πρότυπών της σκοπεύει να ορίσει κατάλληλες γλώσσες και μοντέλα για την αναπαράσταση της. Τέλος, ενας σκοπός της κοινοπραξίας ειναι να προωθήσει τεχνολογίες που υποστηρίζουν περιβάλλοντα συνεργασίας, στα οποια πραγματοποιούνται συναλλαγές με έμπιστους φορείς (ανθρωποι, οργανισμοι, υπηρεσιες).»

Το ελληνικό γραφείο συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για την επίτευξη των στόχων του;

«Η βασική αποστολή του ελληνικού γραφείου ειναι να ενημερώσει καθε ενδιαφερόμενο Ελληνικό Οργανισμό και φορέα για τις εξελίξεις σχετικές με τις τεχνολογίες της κοινοπραξίας του παγκόσμιου ιστου, αλλα και την προώθηση της υιοθέτησης των συστάσεών της, απο τους προγραμματιστές και τους υπεύθυνους ανάπτυξης εφαρμογών και προτύπων. Στα πλαίσια της προσπάθειας επίτευξης των στόχων της κοινοπραξίας, το ελληνικό γραφείο εχει προσελκύσει μελη, τα οποια εργάζονται με τεχνολογίες που εκεινη προτείνει και προωθεί.

Μέχρι σήμερα τι έχει επιτύχει;

«Η επιτυχία μέχρι σήμερα του ελληνικού γραφείου έγκειται στην προσέλκυση μελών διεθνούς κύρους ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων που αναπτύσσουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όπως και στην συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, στα οποια προωθεί τους σκοπολτς της κοινοπραξίας του παγκόσμιου ιστου. Για παράδειγμα, φέτος το ελληνικό γραφείο συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο για την επιστήμη του παγκόσμιου ιστού (webscience), τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Κάρολος Παπούλιας και το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε, ως βασικός ομιλητής, ο ιδρυτής του web Tim Berners Lee.»