Της Κατερίνας Μυλωνά

“Ζεστό χρήμα” από την ΕΤΕπ για τους μικρομεσαίους!

Μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας ως κεφάλαιο κίνησης


«Ανάσα» στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Κρήτης αναμένεται να δώσει η συμφωνία, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκρήτια Τράπεζα. Η σύμβαση υπογράφτηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, και τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Γιάννη Λεμπιδάκη, σε δημόσια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία διακεκριμένων μελών του πολιτικού και κοινωνικού κόσμου της Κρήτης. H νέα αυτή σύμβαση αποτελεί την τρίτη συνεργασία μεταξύ των δύο εταίρων από το 2007, γεγονός που αποδεικνύει την ταχεία και αποτελεσματική διοχέτευση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε επενδύσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας.

«Η κατηφόρα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης έχει ανακοπεί και έχουν φανεί σημάδια αισιοδοξίας σε πολλά σημεία της οικονομίας», τόνισε ο κ. Σακελλάρης.

«Η Παγκρήτια, η Τράπεζα των Κρητικών, συνεργάζεται στενά με τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επίτευξη του κοινού τους στόχου, που δεν είναι άλλος από την περιφερειακή ανάπτυξη, μέσω υλοποίησης έργων υποδομής και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ηδη με την υπογραφή των δύο προηγούμενων συμβάσεων με την ΕΤΕπ διατέθηκαν στην τοπική αγορά 60 εκ. ευρώ.

Με τη σημερινή τρίτη συμφωνία, θα διατεθούν 15 εκ. ευρώ, αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη για την Παγκόσμια, αλλά και την ελληνική και τοπική οικονομία.

Εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, διαμορφώσαμε ειδικά προϊόντα προς τους πελάτες – συνεταίρους μας, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη και λειτουργία τους», τόνισε ο κ. Λεμπιδάκης. Είπε, ακόμα, πως θα είναι πολύ σημαντική η συμβολή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής για τη λειτουργία των Βιοτεχνικών Πάρκων της Κρήτης και για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σʼ αυτά.

«Η υπογραφή σύμβασης με την μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα είναι εξέχουσα σημαντική σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος γενικότερα πλήττονται από μια οικονομική κρίση που απαιτεί μια ισχυρή απάντηση.

Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε στις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σακελλάρης. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «οι χρηματοδοτήσεις μας κατευθύνονται σε επενδύσεις που ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της ΕΕ, και προωθούν την ανάκαμψη.

Η σημερινή συμφωνία ενισχύει τις προσπάθειές μας στην παρούσα συγκυρία. Στέλνει έμπρακτα ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της ελληνικής, και πιο συγκεκριμένα της κρητικής, επιχειρηματικότητας». Με την χθεσινή συμφωνία και μέσα σε εννέα μόλις μήνες, η ΕτΕπ χορήγησε στην Ελλάδα νέες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι τράπεζες εταίροι συμπληρώνουν τα κεφάλαια αυτά ισόποσα από ιδίους πόρους τους, συνολικά θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας πάνω από 2.6 δισ. ευρώ. «Στο σημερινό πλαίσιο της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να παίξει έναν προέχοντα ρόλο. Θα αυξήσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις της πρωτίστως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων βασικών τομέων που πλήττονται από την τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας, όπως τα έργα υποδομής, η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και η ενέργεια. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετες χρηματοδο-τήσεις συνολικά σε όλη την ΕΕ μέχρι ύψους 31,2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2009-2010, δηλαδή συνολική αύξηση των ετήσιων χορηγήσεών μας σε 60 με 65 δισ. ευρώ», τόνισε.