Σύμφωνα με την τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, που έχει εφαρμογή για τους ημιυπαίθριους χώρους, προβλέπεται:

• Για τα νέα κτίσματα, δεν υπολογίζονται πλέον στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι έως και 35% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο αντί του 40% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Επίσης, η επιφάνεια ημιυπαίθριων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% του συντελεστή δόμησης αντί του 20% που ίσχυε καθώς και οι ημιυπαίθριοι χώροι θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο, κάτι που δεν ήταν υποχρεωτικό μέχρι τώρα.

• Το πλάτος του ημιυπαίθριου χώρου παραμένει τουλάχιστον 2,5μ ενώ το μέγιστο βάθος γίνεται το μέγιστο 1,80μ αντί 2,5μ κατ ελάχιστο που ίσχυε ενώ σημειώνεται πως για τις τουριστικές εγκαταστάσεις οι ημιυπαίθριοι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,5 και βάθος μικρότερο η ίσο με το πλάτος τους καθώς επίσης δεν ισχύει ο περιορισμός της αναλογικής κατανομής των ημιυπαίθριων ανά όροφο. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για προσθήκες σε κτήρια.

Ακόμα για να μη περιλαμβάνονται οι υπόγειοι χώροι στο συντελεστή δόμησης, θα πρέπει η οροφή να μην ξεπερνάει τα 0,80μ αντί το 1,50μ καθώς επίσης στο συντελεστή δόμησης περιλαμβάνονται πλέον οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης. Τέλος, οι υπέργειοι ανοικτοί χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν για τις οικοδομικές άδειες για τις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις από 22/7/2009. Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί νωρίτερα εκδίδονται με τις διατάξεις για τους ημιυπαίθριους που ίσχυαν μέχρι τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κτίσματα με άδεια έως 2 Ιουλίου τακτοποιούνται κανονικά ενώ για αυτά τα οποία η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί από 2 έως 21 Ιουλίου δεν παρέχεται δυνατότητα τακτοποίησης αλλά κτίζονται με τις ρυθμίσεις που ίσχυαν προηγουμένως και όχι με τις καινούριες.