Του Γιάννη Ζωράκη

Χωρίς αρχηγό εν μέσω διαφωνιών το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η ενότητα στον ΣΥΝ


“Ακέφαλος” και ουσιαστικά χωρίς πυξίδα, βαδίζει προς τις εκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πραγματοποιώντας την μία αναδίπλωση μετά την άλλη.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του συνασπισμού κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κατέλθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές χωρίς να υπάρχει επικεφαλής της παράταξης, αλλά ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με πρώτο στη σειρά τον ίδιο.

Με βάση το σχέδιο του κ. Τσίπρα, το οποίο τελικά εγκρίθηκε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού παρά τις αντιδράσεις, περιελάμβανε την κατάθεση ενός ψηφοδελτίου στον Άρειο Πάγο και από τον Συνασπισμό και τις ένδεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.

Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, δεν θα υπάρχει αρχηγός, επομένως όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συγκροτηθεί από προσωπικότητες και διανοούμενους, που θα είναι εκτός των κομματικών σχηματισμών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επίσης η πρόταση του κ. Τσίπρα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί με το πέρας των εκλογών, και μετά από ψηφοφορία, από τους εκλεγμένους βουλευτές της παράταξης.

Η πρόταση Τσίπρα έγινε δεκτή τόσο από την ευρεία πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας Συνασπισμού, όσο και από τους έντεκα ακόμα συνδυασμούς κομμάτων που πρόσκεινται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εντονότατες ωστόσο διαφωνίες εξέφρασε η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού και ειδικότερα ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των εξελίξεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ξεφύγει από τις εσωτερικές διαμάχες και να παρουσιάσει επιτέλους ένα συγκεκριμένο και ακριβές πολιτικό διακύβευμα.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε επίσης ότι θα ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει μια διασταλτική ερμηνεία του σχετικού νόμου, ώστε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία του στην προεκλογική περίοδο. Αυτό σημαίνει πως θα ζητηθεί ο κ. Τσίπρας να έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως αρχηγός του κόμματος, αν και στην πραγματικότητα, με βάση το ψηφοδέλτιο που θα κατατεθεί δεν θα είναι.

Οι όλες διαδικασίες εξόργισαν τον κ. Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας ως καταστροφική για τον Συνασπισμό, ενώ απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός ρώτησε τι άλλαξε και ανατράπηκαν δύο ομόφωνες αποφάσεις που προέβλεπαν ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Στο σύνολο τους οι εξελίξεις, μειώνουν – με τη θέληση του μάλιστα – τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποδεικνύεται κατά τα φαινόμενα κατώτερος των περιστάσεων, ενώ δημιουργούν ένα ακόμη πιο ασαφές πολιτικό πεδίο για το κόμμα, όπου μέχρι πρωτινός αρκετοί πολίτες πάσχιζαν να διαχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα σε Συνασπισμό και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το θετικό για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με βάση τις δεδομένες εξελίξεις, είναι πως τουλάχιστον προς το παρόν, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απέφυγε το ενδεχόμενο διάσπασης ή διάλυσης, με την ηθελημένη απόφαση του κ. Τσίπρα ωστόσο, να εκχωρήσει πρόσθετα δικαιώματα στις συνιστώσες, αποφεύγοντας να “χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι”.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στους κόλπους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μοιάζει ιδιαίτερα ρευστή και χωρίς σαφές πλαίσιο πολιτικής δράσης, ενώ μονάχα οι εξελίξεις και ο τρόπος δράσης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως θα μπορέσουν να αποδείξουν το βαθμό αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων χειρισμών.