Tις προτεραιότητές του στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για μικρό υπουργικό σχήμα και αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο που θα σχηματίσω θα έχει σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Η κυβέρνηση πρέπει η ίδια να δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας, της καταπολέμησης της σπατάλης, του νοικοκυρέματος» αναφέρει και προσθέτει ότι εκτός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ «υπάρχουν και πολλοί άξιοι Έλληνες εκτός ΠΑΣΟΚ και κομμάτων τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών».

Στο ερώτημα για αυτοδύναμη και μονοκομματική κυβέρνηση ή συνεργασίες, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «και με αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, γιατί το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας, γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε». «Θα εξαντλήσουμε σε κάθε περίπτωση όλα τα περιθώρια για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα» προσθέτει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Καραμανλή ή του Παπανδρέου», προειδοποιεί ότι θα επιτρέψει «να εκφυλιστεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία» και καλεί τον Κώστα Καραμανλή σε μία «ουσιαστική διαδικασία προεκλογικού τηλεοπτικού διαλόγου».

Ο κ. Παπανδρέου μιλά επίσης με θερμά λόγια για τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι «τίμησε τη χώρα ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -και φυσικά προσφέρει και σήμερα ως πολιτική προσωπικότητα». Για το εάν θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι «οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά».

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι «συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνηση και στο στενό περιβάλλον του, όταν δεν τα ενθάρρυνε συνειδητά με τη στάση ανοχής». «Τα φαινόμενα διαφθοράς δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν. Θα είμαι άτεγκτος. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών, να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη» προσθέτει.



Δηλώσεις στελεχών



«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία λέει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης στην εφημερίδα Real News, «αλλά ακόμη και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας είναι για μας σημαντικό ζητούμενο η συνεργασία με όλες εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση».

«Η αυτοδυναμία είναι αριθμητικά και πολιτικά απολύτως εφικτή» εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, και προσθέτει ότι «την επομένη των εκλογών οι πολίτες δεν θέλουν αβεβαιότητα και διαβουλεύσεις, αλλά μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες και να δώσει ρυθμό στη χώρα».

Αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές προβλέπει από τις σελίδες της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” ο Θεόδωρος Πάγκαλος, γιατί, όπως αναφέρει, «έχει διαμορφωθεί ρεύμα που δεν υπήρχε ούτε στις ευρωεκλογές και το ρεύμα αυτό θέλει ισχυρή κυβέρνηση και ως μόνη λύση προβάλει το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της πόλωσης και της κούφιας συνθηματολογίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η ΝΔ» δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Καθημερινή, σημιώνοντας ότι οι φετινές εκλογές διεξάγονται σε ένα περιβάλλον «εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών για τα κόμματα και την πολιτική και το εκλογικό σώμα δεν είναι δεδομένο».