Του Κώστα Μπογδανίδη

«Επιθετικά» απαντά στην κρίση ο δήμος Ηρακλείου που ετοιμάζει ένα μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο πρόγραμμα τεχνικών έργων το οποίο ίσως θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πόλης! Το πρόγραμμα ,με αιχμή τα έργα στην περιφέρεια, το «πράσινο Ηράκλειο», το σχέδιο Πόλης και τις διανοίξεις καθώς και το νερό, θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ του 2009!

Στη Λότζια έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύνταξη του προγράμματος και τις διαβουλεύσεις με τους ʽθεσμικούςʼ του δήμου: συμβούλους, διαμερισματικούς, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων οι οποίοι καταθέτουν προτάσεις σε μια προσπάθεια να ενιαιοποιήσουν το πρόγραμμα που θα αποτελεί κοινή συνισταμένη της φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής , των αναγκών της πόλης και των αιτημάτων των δημοτών. Ήδη ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ.Ξημέρης έχει αναλάβει τη δημόσια διαβούλευση με τους ανθρώπους του δήμου στις συνοικίες.

Ο δήμαρχος σήμερα κιόλας θα δει τους αντιδημάρχους, των προέδρους των οργανισμών , ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων για να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις, αν και όπως λέει ο ίδιος στην «Πατρίδα» οι στόχοι από μονοι τους έχουν τεθεί στην πραγματικότητα.

«Ναι, έχουμε θέσει τους στόχους μας. Θα γίνουν έργα στην περιφέρεια, θα δώσουμε προτεραιότητα όπως έχουμε μπει στην εκτός κέντρου πόλη και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη την οποία υποσχεθήκαμε και κάνουμε ήδη πράξη» αναφέρει ο κ.Κουράκης.

Η δημοτική αρχή θέλει και το νέο τεχνικό πρόγραμμα εκτός από αυξημένο προϋπολογισμό να είναι αποτέλεσμα συμμετοχικών διαδικασιών ολοκληρωμένο με έργα και δράσεις με μεγάλης κλίμακας τεχνικές, αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις.

Και να αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου αφού αντιμετωπίζει ουσιαστικά, τα θέματα των νέων, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων κ.α.

Σε 5 κατευθύνσεις θα κινηθεί το δημοτικό τεχνικό πρόγραμμα της ερχόμενης χρονιάς:

•Θα πρέπει να είναι η χρονιά της περιφέρειας του δήμου Ηρακλείου με έργα στις συνοικίες , στα προάστια και στα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία θα πάρουν πλέον τον χρόνο και το χρήμα που τους αξίζει

•Στην υλοποίηση του προγράμματος ʽΠράσινο Ηράκλειοʼ όπου θα φυτευτούν χιλιάδες μικρά και μεγάλα δέντρα, θα δοθεί προτεραιότητα στην οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση των έργων.

•Ειδική μέριμνα για την εφαρμογή του Σχεδίου πόλης τώρα μάλιστα που θα προχωρήσει το ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό σε όλες τις επεκτάσεις με παράλληλες διανοίξεις δρόμων, , δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, πλατειών κ.α

• Οι αναπλάσεις των δρόμων και ταυτόχρονα η υπογειοποίηση των δικτύων είναι επίσης μέσα στις προτεραιότητες του δήμου για την χρονιά αυτή αν και δεν έχει καν την συμπαράσταση άλλων φορέων όπως είναι η ΔΕΗ που αλλού πληρώνει τις μεταφορές και στο Ηράκλειο όχι.

*Το νερό αυτή τη χρονιά θα είναι μείζων προτεραιότητα για το δήμο Ηρακλείου καθώς θα επιχειρηθεί να επισπευσθεί ο στόχος για συνεχή ροή στα δίκτυα από το 2011 και όχι το 2013 που είχε προγραμματιστεί. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό και σε συνεργασία με όμορους δήμους, όπως είναι το Γάζι, η Τύλισος, σε μονάδες αφαλάτωσης, με τον Αποσελέμη κ.α.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι δεν φοβάται το… μεγάλο πρόγραμμα εν μέσω τέτοιος οικονομικής κρίσης. Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένος να χτυπήσει αυτή την κρίση με έργα!

ʽΕπιθετική θα είναι η πολιτική μας ειδικά αυτή την περίοδδο. Στην κρίση πρέπει να απαντήσουμε με έργα. Είτε αυτά είναι από δημόσιες επενδύσεις, είτε με ιδίους πόρους, είτε με κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Όπως το ΕΣΠΑ, είτε άλλους χρηματοδοτικούς όργανισμούςʼ καταλήγει ο κ.Κουράκης.