
Με... εθελοντές τα Κέντρα Εμβολιασμού κατά της
νέας γρίπης
Ευθύνες στο υπουργείο που δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό
Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με εθελοντές και ιδιώτες θα στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό Ηρακλείου, γεγονός που προκαλεί ήδη ανησυχία και προβληματισμό για το εάν θα πετύχει στην πράξη ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα που αφορά στην δημόσια υγεία.
Η Νομαρχία Ηρακλείου έχει από την πρώτη στιγμή εκφράσει την ανησυχία της για την έλλειμμα αυτό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές που δεν εργάζονται, εθελοντές του ερυθρού σταυρού, από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Νοσηλευτικό προσωπικό των ΚΑΠΗ, προγράμματων «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, αγροτικούς ιατρούς κοκ.
«Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο» δηλώνει στην «Π» ο καθηγητής κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Τ. Φιλαλήθης, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας.
Όπως λέει ο ίδιος, υπάρχει έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να μην επιβαρυνθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. «Ευθύνη έχει το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο θυμάται τις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης χωρίς όμως να εξασφαλίζει πόρους. Δυστυχώς, ψάχνει το άλλοθι για την αποτυχία » σχολιάζει ο κ. Φιλαλήθης και προσθέτει ότι η νομαρχία κάνει ότι μπορεί και με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Τα κέντρα
Σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο δράσης τα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό Ηρακλείου θα είναι:
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 4)
ΔΗΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ:(Εμβολιαστικά Κέντρα 6)
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 3)
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 3)
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ: ( Εμβολιαστικά Κέντρα 3)
ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ:( Εμβολιαστικά Κέντρα 6)
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΓΟΛΑΙΝΗ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 2)
ΔΗΜΟΣ ΓΟΥΒΩΝ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 2)
ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΖΑΡΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΘΡΑΨΑΝΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 3)
ΔΗΜΟΣ ΚΟΦΙΝΑ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 2)
ΔΗΜΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 2)
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΙΩΝ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 3)
ΔΗΜΟΣ ΜΟΙΡΩΝ: : (Εμβολιαστικά Κέντρα 5)
ΔΗΜΟΣ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 4)
ΔΗΜΟΣ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 2)
ΔΗΜΟΣ ΡΟΥΒΑ: : (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΙΑΝΗΣ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΤΥΛΙΣΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 1)
ΔΗΜΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ: (Εμβολιαστικά Κέντρα 4)
ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ: : (Εμβολιαστικά Κέντρα 4)
Για την πόλη του Ηρακλείου μπορεί να στεγαστούν στα Δημοτικά Σχολεία η στα σχολεία που συνήθως λειτουργούν σαν εκλογικά κέντρα. Εκτιμάται ότι 20 εμβολιαστικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου – Αλικαρνασσού που θα λειτουργούν με δύο βάρδιες προσωπικού για 12 ώρες ημερησίως και με προϋπόθεση την ύπαρξη των εμβολίων, μπορούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό σε 10 περίπου ημέρες.
Μέτρα για την εκπαιδευτική κοινότητα
Από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και εμπεριστατωμένη έγγραφη και προφορική ενημέρωση των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τη νέα γρίπη.
Την ενημέρωση μπορούν να αναλάβουν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τη συνδρομή του ιατρικού προσωπικού των δήμων και των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων μονάδων υγείας, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα μοιραστεί ακόμη το ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει εκδώσει η Νομαρχία Ηρακλείου για την νέα αυτή υγειονομική απειλή.
Τα σχολεία θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη Νομαρχία και την Ομάδα Διαχείρισης που έχει συγκροτηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο και τα ίδια τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης.
Δάσκαλοι, καθηγητές και γενικά το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να μεριμνά ώστε να διατηρείται υψηλό το επίπεδο της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουν ώστε να τηρούνται σχολαστικά από τους μαθητές οι βασικοί κανόνες υγιεινής και προστασίας από τους ιούς.
Για το ενδεχόμενο κλείσιμο ή μη ενός σχολείου προτείνεται η απόφαση αυτή να λαμβάνεται με διοικητική απόφαση Νομάρχη, όπως προβλέπεται από τον νόμο, κατόπιν όμως συνεργασίας και σχετικών εισηγήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κατά τόπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου μέσω της Δ/σης Υγείας να κληθεί να οργανώσει εμβολιασμό του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης της και για το σκοπό αυτό προτείνει και τον γενικό συντονισμό του όλου προγράμματος να έχει η ομάδα Διαχείρισης Κρίσης που δημιουργείται με απόφαση νομάρχη.

