Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε πολεμικό κλίμα τέθηκε χθες το θέμα της άμεσης απομάκρυνσης των τσιγγάνων που έχουν εισπράξει δάνεια για να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε ο δήμος Ν.Αλικαρνασσού, με την συμμετοχή του Εισαγγελέα Ηρακλείου, βουλευτών, και όλων των εμπλεκομένων φορέων. Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας διαμήνυσε σε όλους όσοι εισέπραξαν δάνεια, ότι θα επιδοθούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, προκειμένου να αποχωρήσουν, όπως άλλωστε είχαν δεσμευτεί. Η απόφαση αυτή, είναι ταυτόσημη, με αυτή του δήμου Ν.Αλικαρνασσού, που ισχυρίζεται ότι μετά την χορήγηση στεγαστικών δανείων ύψους 60 χιλ ευρώ δεν νομιμοποιούνται οι τσιγγάνοι σε αυτή τη θέση.

Ωστόσο το κλίμα φορτίστηκε επικίνδυνα, όταν οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων δέχτηκαν επιθετικές ερωτήσεις, μέσω των οποίων τους χρεωνόταν η ευθύνη της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, γεγονός που όπως ήταν φυσικό τους εξόργισε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα λεκτικά επεισόδια.

Οι τσιγγάνοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι είναι λίγοι αυτοί που έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις κατασκευές των σπιτιών τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να βρουν οικόπεδο ή σπίτι, με αποτέλεσμα τα χρήματα του δανείου να δαπανηθούν σε άλλες ανάγκες και σήμερα να είναι άστεγοι.

Αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι τόνισαν ότι ξεγελάστηκαν με τα δάνεια και δεν κατάφεραν να διεκπεραιώσουν το στόχο τους με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εκτεθειμένοι. Παράλληλα σχολίασαν με νόημα ότι οι ίδιοι είναι σταθερά, στο μάτι του κυκλώνα την ίδια στιγμή που υπάρχουν και δεκάδες άλλοι καταπατητές, στους οποίους ποτέ δεν έγινε καμία απολύτως κίνηση για να απομακρυνθούν.

Από την πλευρά του πάντως ο εισαγγελέας, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί προς όλες τις κατευθύνσεις, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής θα θυροκολληθούν και όσες περιπτώσεις τσιγγάνων υπάρχουν που μπορούν να αποδείξουν ότι ξεγελάστηκαν από τη χρήση των δανείων και παραμένουν άστεγοι ας παρουσιάσουν τα στοιχεία που έχουν ώστε η κάθε περίπτωση να αντιμετωπισθεί εξατομικευμένα.