
Ως την σκληρότερη οργάνωση που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα χαρακτηρίζει η αστυνομία την συμμορία που σχεδίασε και εκτέλεσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Λειτουργώντας στα πρότυπα της μαφίας είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλες τις δραστηριότητες του υποκόσμου, από την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου, βομβιστικές επιθέσεις αλλά και μαφιόζικες δολοφονίες που εντάσσονταν στο πλαίσιο βεντέτας μελών της οργάνωσης με «ανταγωνιστές» τους.
Ως ιθύνοντας νους τόσο στην απαγωγή του εφοπλιστή όσο και στις υπόλοιπες δράσεις της οργάνωσης φέρεται ο 38χρονος βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, από τους πιο αδίστακτους κακοποιούς. Καταλυτικό ρόλο στην απαγωγή, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν διαδραματίσει οι δύο από τους τρεις Κρητικούς που συνελήφθησαν, ο 24χρονος Απόστολος Πετράκης, από την Επισκοπή Ρεθύμνου, και ο 32χρονος Μανόλης Σκαρλάτος από την Αγία Γαλήνη.
Ο τρίτος Κρητικός, επίσης Ρεθυμνιώτης, ο 38χρονος Γιάννης Θεοδωράκης, συνελήφθη για την απαγωγή Παναγόπουλου, ωστόσο κατά την αστυνομία, είχε περιφερειακό ρόλο, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερα στοιχεία για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Με βάση τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, κάποιοι εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγωγή Παναγόπουλου και άλλοι για τη διάπραξη δολοφονιών, βομβιστικών επιθέσεων αλλά και για συμβόλαια θανάτου που είτε είχαν εκτελέσει είτε σχεδίαζαν να «εξαργυρώσουν» ακόμα και σε βάρος ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που χειριζόταν τις έρευνες για την απαγωγή του εφοπλιστή.
Συνολικά 16 άτομα-μέλη της αδίστακτης οργάνωσης-είναι κατηγορούμενα καταρχήν για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που είναι κοινή για όλους. Οι πέντε είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας, οι δέκα συνελήφθησαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ ένας διαφεύγει καθώς δεν εντοπίστηκε.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι: ο 38χρονος έγκλειστος Παναγιώτης Βλαστός, ο 42χρονος βαρυποινίτης Γιάννης Σκαφτούρος, που υπήρξε αρχηγικό μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος, πρωτοπαλλήκαρο του αρχινονού Βασίλη Στεφανάκου, ο οποίος επίσης κατηγορείται. Ο 48χρονος Στεφανάκος που είναι έγκλειστος έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του νονού της νύχτας Θέμη Καλαποθαράκου, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ο οργανωτής της πρώτης θεαματικής απόδρασης των Παλαιοκώστα-Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο το 2006.
Οι Κρητικοί Απόστολος Πετράκης, Μανόλης Σκαρλάτος και Γιάννης Θεοδωράκης. Επίσης ο επιχειρηματίας Γ.Τ., η σύζυγος του «εγκεφάλου» Άννα Χήρα-Βλαστού, η σύντροφος του Σκαφτούρου, Πωλίνα Γεωργά, και ακόμα οι: Γ.Κ., Αριστομένης Κλεφτογιάννης, Χαράλαμπος Μουστάκας, Κώστας Ανδρέου, Ντέγιαν Ιβάνοφ, Ιωάννης Θώδης και Παναγιώτης Σοϊλέδης, ο οποίος διαφεύγει.
«Κλειδί» στην αστυνομική έρευνα ήταν η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκομένων με κέντρο-αναφοράς το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο 38χρονος Παναγιώτης Βλαστός. Από ʽκει ξεκινούσαν και κατέληγαν όλα τα τηλεφωνήματα που γίνονταν από τους συνεργούς του τόσο για την υπόθεση της απαγωγής όσο και για τις δολοφονίες και τις βομβιστικές επιθέσεις. Η ομάδα των αξιωματικών του Τμήματος κατά Ζωής εστίασε τις έρευνες στον Βλαστό μετά τη δολοφονία επιχειρηματία στην Αθήνα για τον οποίο φέρεται να έδωσε την εντολή εκτέλεσης του. Πολύ γρήγορα στο παιχνίδι της παρακολούθησης μπήκε και η ΕΥΠ που χρησιμοποιώντας τα υπερσύγχρονα συστήματα που διαθέτει, άρχισε να καταγράφει ακόμα και το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων. Οι συνομιλίες αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο αφού ήταν ενήμερος ο αρμόδιος εισαγγελέας, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές-αν και οι εμπλεκόμενοι συνεννοούνταν συνθηματικά- τόσο σε σχέση με το ρόλο μελών της αδίστακτης συμμορίας όσο και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

