Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Επίθεση βάσει οργανωμένου σχεδίου «βλέπουν» πίσω από την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στην 5η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται Ζωνιανοί, στενοί συγγενείς των κρατουμένων που τραυματίστηκαν. Οι μαρτυρίες των τεσσάρων τραυματιών-οι δύο μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες-για τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, κάνουν τους συγγενείς τους να πιστεύουν, όπως ανέφεραν στην «Π» ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και οι Αλβανοί «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου «βαλτοί».

Ερωτηθέντες μάλιστα ποιοι και γιατί μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την «στημένη» όπως καταγγέλλουν επίθεση, υποστηρίζουν: «Οι ίδιοι που έφεραν τα παιδιά μας σε αυτήν την κατάσταση». Το αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού έχει προκαλέσει αναβρασμό στην τοπική κοινωνία των Ζωνιανών. Η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι για την σωματική ακεραιότητα των εγκλείστων.

Αυτό που συζητείται έντονα ανάμεσα σε συγγενείς των εμπλεκόμενων οικογενειών είναι το ενδεχόμενο να στήθηκε αυτή η ιστορία ως προειδοποίηση για να παραμείνουν τα στόματα κλειστά.

Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, συγγενείς κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση είχαν απειλήσει ευθέως ότι θα χυθεί αίμα αν αθώοι άνθρωποι καταδικαστούν για τα κρίματα άλλων που σήμερα κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει εντάσεις και τριβές εντός της κοινότητας.

Όπως έχει γράψει η «Π» το κλίμα στα Ζωνιανά είναι ψυχροπολεμικό. Οι σχέσεις ανάμεσα σε οικογένειες του χωριού κρέμονται από μία κλωστή.

Ζωνιανός φανερά ανήσυχος για τα όσα συνέβησαν στις φυλακές, τόνισε ότι αν δεν ήταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που επενέβησαν άμεσα με κίνδυνο της ζωής τους, ίσως σήμερα κάποιος από τους τραυματίες ήταν νεκρός.

Πάντως από την πλευρά της φυλακής, η άγρια συμπλοκή αποδίδεται στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη χρήση του καρτοτηλεφώνου από Ζωνιανούς γεγονός που εκνεύρισε κάποιους από τους Αλβανούς συγκρατούμενους τους. Σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν είχε προηγηθεί κάποιο άλλο επεισόδιο που να δυναμίτισε το κλίμα.

Χθες το πρωί και μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές παρεμβάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι κατηγορούμενοι Ζωνιανοί μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στην Αʼ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται άτομα που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα.Η συμπλοκήΣύμφωνα με κύκλους της φυλακής οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των Ζωνιανών ήταν ουσιαστικά ξένο «σώμα» μέσα στην 5η πτέρυγα στην οποία πλειονότητα είναι οι Αλβανοί κρατούμενοι.

Συγγενείς των Ζωνιανών αναφέρουν ότι επειδή ακριβώς οι δικοί τους άνθρωποι είχαν να αντιμετωπίσουν άλλης «πάστας» ανθρώπους, προσπαθούσαν να είναι φιλικοί μαζί τους ώστε να μην δημιουργούνται τριβές. Μάλιστα αρκετές φορές φρόντιζαν σκοπίμως να τους προσφέρουν τσιγάρα ή τρόφιμα ώστε να κρατούν ισορροπίες.

Η συμπλοκή σημειώθηκε στις 7.20 προχθές το βράδυ, σε ώρα προαυλισμού. Τρεις από τους τέσσερις τραυματίες Ζωνιανούς βρίσκονταν στα καρτοτηλέφωνα της φυλακής, ενώ ο τέταρτος περίμενε να έρθει η σειρά του.

Οι τρεις που τηλεφωνούσαν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Κάποια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, ένας Αλβανός επιτέθηκε φραστικά στον 23χρονο Χ. Κ.- είναι ο νεαρός που είχε διαφύγει της συλλήψεως στο Φόδελε και παραδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Ο τελευταίος τον απώθησε, λέγοντας του να περιμένει την σειρά του.

Ο πατέρας του 23χρονου που είναι επίσης έγκλειστος βρισκόταν στο κελί του. Περιγράφει ότι ξαφνικά άκουσε μια βοή σαν μελίσσι. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πετάχτηκε έξω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες Αλβανοί οπλισμένοι με αυτοσχέδια μαχαίρια και πρόκες, είχαν επιτεθεί στους τέσσερις Ζωνιανούς και τους χτυπούσαν. Άλλον τον είχαν ρίξει κάτω και τον ποδοπατούσαν και άλλον τον είχαν στήσει στον τοίχο και τον χτυπούσαν.

Κάποιοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια προσπαθώντας να μπουν στη μέση. Η επέμβαση του αρχιφύλακα και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν άμεση. Το επεισόδιο έληξε και οι τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικώς στο νοσοκομείο των φυλακών. Οι δύο παρέμειναν εκεί, ενώ οι άλλο δύο μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

Συγγενείς των τραυματιών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την συμπλοκή που την χαρακτηρίζουν εξαιρετικά περίεργη. «Πώς είναι δυνατόν να επιτεθούν στα παιδιά τόσοι πολλοί Αλβανοί και μάλιστα οπλισμένοι;».

Για την συμπλοκή προανάκριση διενεργεί το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Κύκλοι των φυλακών πάντως υποστηρίζουν ότι πίσω από την επίθεση δεν κρύβονται σκοπιμότητες. «Οι Αλβανοί κρατούμενοι είναι σκληροί γιατί δεν έχουν να χάσουν κάτι σε σχέση με έναν Έλληνα που δεν θέλει να μπλέκει σε καυγάδες επειδή προσδοκά μία άδεια ή μία υφʼ όρων απόλυση» ανέφερε στην «Π» σωφρονιστικός υπάλληλος. «Επίσης μην ξεχνάτε τον άγραφο νόμο που επικρατεί στη φυλακή. Κανείς δεν μιλά στο καρτοτηλέφωνο πάνω από 2-3 λεπτά. Είναι κανόνας ώστε να μπορούν να προλαβαίνουν όλοι να μιλήσουν».

Σημειώνεται πάντως ότι στην συγκεκριμένη πτέρυγα τα καρτοτηλέφωνα δεν είναι δύο-τρία αλλά δέκα.