Το διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - Δημοσιεύσεις, μεταφράσεις, κριτική εισαγωγή και ερμηνευτικά σχόλια, αισθητική των εκδόσεων, προοπτικές» θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο και στους Βαρβάρους του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση σειράς προβλημάτων σχετικά με κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, με την προσβασιμότητα στα χειρόγραφα δημοσιευμένων έργων, τα βιβλία που έχουν εξαντληθεί και χρειάζεται να επανεκδοθούν κ.ά.

Την πρώτη μέρα οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στην αίθουσα Ανδρόγεω και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Θέμα: Κατάσταση των εκδόσεων σήμερα στην Ελλάδα

Προεδρεύει: Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

Εισηγήσεις:

• Αθηνά Βουγιούκα, συγγραφέας και μεταφράστρια (Ελλάδα): Το αίτημα της δημοσίευσης ανέκδοτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη και της επανέκδοσης όσων έχουν ήδη εξαντληθεί.

• Σ. Ν. Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (Ελλάδα): Η επιστολογραφία του Νίκου Καζαντζάκη ως εκδοτικό ζητούμενο.

• Κωνσταντίνος Δημάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Βερολίνου (Γερμανία): Παρατηρήσεις στα δημοσιευμένα ταξιδιωτικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη.

• Παναγιώτα Χατζηθεοχάρους, φιλόλογος (Ελλάδα) και Ελένη Γιοβάννη, φιλόλογος (Ελλάδα): Για την ανάγκη νέων σχολιασμένων εκδόσεων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη (με έγκυρη κριτική εισαγωγή, ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις και ανταποκρινόμενων στη σημερινή εκδοτική αισθητική).

• Μοσχοβία Κασκούρα, συγκριτολόγος (Ελλάδα): Τα προβλήματα της διανομής και αγοραστικής κίνησης των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

Συμπεράσματα-προοπτικές

• Συντονιστής: Μανόλης Πιμπλής, δημοσιογράφος.

Συμμετέχουν:

- Οι ομιλητές

- Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας

- Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

- Γιώργος Στεφανάκης, δικηγόρος

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.