Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν χάνει το προβάδισμα που διατηρεί ενώ σε μερικές περιπτώσεις μοιάζει να το διευρύνει καθώς η διαφορά κυμαίνεται από 2,8% έως 6%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι Οικολόγοι, οι οποίοι «αγγίζουν» στα γκάλοπ έως και 8,1% και έρχονται τρίτο κόμμα.
Αναλυτικότερα, δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 2,8%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 29,2% έναντι 26,4% για τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ αποσπά 6,6%, ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι με ποσοστό 6,2%, ενώ ο ΛΑΟΣ αποσπά 4,6%.
Στα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα με 38,2% έναντι 33,2% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τρίτο κόμμα.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% έναντι 28% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, το ΚΚΕ 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του στο 63% (από 56% στην προηγούμενη μέτρηση στις 13-15 Μαΐου), ενώ στη Νέα Δημοκρατία μειώνονται στο 16% (από 20%).
Τρίτη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 3,1%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 31,5% και το κυβερνών κόμμα 28,4%.
Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7% με τους μισούς να προέρχονται από τη ΝΔ και το 37% από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ κινείται στο 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,3%, ο ΛΑOΣ στο 4,4%, και οι Oικολόγοι Πράσινοι είναι και πάλι τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8,1%.
Η Δράση των Στ.Μάνου και Γ.Μπουτάρη φτάνει στο 1,2% και το Μακεδονικό Μέτωπο των Παπαθεμελή-Ζουράρι στο 0,8%.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣOΚ θεωρείται νικητής των εκλογών από 2 στους 3 ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ από έναν στους 5.
Oι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις ευρωεκλογές, ενώ το 27,3% ότι ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια.
* Σε δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Αξία του Σαββάτου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με διαφορά 4,3%.
Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,3%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,2%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 54,3% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της έναρξης διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Η πανελλαδική έρευνα ήταν τηλεφωνική σε δείγμα 1.000 ατόμων με δικαίωμα ψήφου και διεξήχθη το διάστημα 6-11 Μαΐου 2009.

