Ρεπορτάζ Ευαγγελία Καρεκλάκη, Θάνος Περβολαράκης

Ενα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης που η αστυνομία εκτιμά ότι ενδέχεται να συνδέεται με την απαγωγή και δολοφονία του 50χρονου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, επικεντρώνει τα τελευταία 24ώρα το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του διαμερίσματος στο πλαίσιο της προανάκρισης και αμέσως έσπευσαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τους εσωτερικούς χώρους αναζητώντας στοιχεία που ενδεχομένως βοηθήσουν τις έρευνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δεκάδες αποτυπώματα που θα σταλούν για ταυτοποίηση, ενώ συλλέγονται πληροφορίες για τα άτομα που είχαν περάσει από ʽκει.

Εντωμεταξύ βήμα-βήμα με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας, η ολιγομελής ομάδα των αξιωματικών που έχει επιφορτιστεί με τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά. Όπως έχει γράψει η «Π» τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, έχουν δώσει κάποια ευρήματα, ωστόσο χρειάζεται να αξιοποιηθούν περαιτέρω με νέες άρσεις του απορρήτου. Κάτι που ήδη γίνεται αφού υπάρχει στενή συνεργασία σε 24ώρη βάση με την Εισαγγελία Ηρακλείου. Μάλιστα το Σάββατο ζητήθηκε η άρση του απορρήτου και νέου αριθμού που προέκυψε από τις πρώτες αναλύσεις. Γίνεται ωστόσο αντιληπτό ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να απαντήσουν στα αιτήματα που τους υποβάλλονται αρμοδίως. Σημειώνεται ότι οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν και το κινητό του θύματος για να κάνουν κάποιες κλήσεις στην σύζυγο του. Αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα χαρτογράφησης των σημείων από τα οποία έγιναν οι κλήσεις προς την χήρα. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας θα πρέπει να διαχειριστούν και να αναλύσουν τα στοιχεία που εντοπίζονται ώστε να συνθέσουν την εικόνα των επαφών και τη γεωγραφική κατανομή τους και να προσδιορίσουν τις περιοχές δράσης των απαγωγέων. Αστυνομικές πηγές επιμένουν ότι έχει γίνει η λάθος κίνηση από τους εκτελεστές του Γιάννη Κυπριωτάκη και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Παράλληλα με την ανάλυση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που ήδη έχουν δώσει ένα «στίγμα» στις έρευνες, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και αφορούν στην εξέταση ατόμων από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον του θύματος. Στην Ασφάλεια Ηρακλείου έχουν κληθεί και πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν γνωστά στο στενό συγγενικό περιβάλλον του 50χρονου, εντούτοις προέκυψε σχέση τους με το θύμα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Κάποια από τα άτομα αυτά αναζητούνται για κατάθεση, κάποια άλλα καλούνται να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με την σχέση που είχαν με το θύμα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση, όπως έγραψε η «Π», αλλοδαπής που κλήθηκε να καταθέσει τη νύχτα της Παρασκευής. Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ερωτική σχέση με ομοεθνή της που δεν έχει εντοπιστεί από την αστυνομία. Ο εν λόγω αλλοδαπός μαζί με έναν ακόμα ομοεθνή του, άλλης υπηκοότητας-που επίσης έχουν χαθεί τα ίχνη του-δούλευαν στο παρελθόν σε συνεργεία του επιχειρηματία.

Όσο κυλούν οι ημέρες, αστυνομικές και εισαγγελικές πηγές φέρονται να συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στην εκδοχή ότι η απαγωγή σχεδιάστηκε από τους δράστες για να «πατσίσουν» παλαιότερη οικονομική εκκρεμότητα που είχαν με τον 50χρονο ή στήθηκε για να τον εκδικηθούν για κάτι που ενδεχομένως είχε γίνει στο παρελθόν. Επιλέχθηκε η δεδομένη χρονική στιγμή επειδή είχε διαρρεύσει το θέμα της είσπραξης της αποζημίωσης που θα έπαιρνε από την ασφαλιστική για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο του, το Μάρτιο του 2008. Ωστόσο λίγοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν ότι δεν είχε προλάβει να καταθέσει τα απαραίτητα χαρτιά για να εισπράξει τα χρήματα της αποζημίωσης. Σε κάθε περίπτωση οι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν ζητήσει την επίμαχη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από το ανακριτικό της πυροσβεστικής ώστε να την επανεξετάσουν λεπτομερώς.

Όπως λένε αστυνομικοί, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας κλασσικής απαγωγής. Το θύμα δεν ήταν ο επιχειρηματίας με την τεράστια οικονομική επιφάνεια. Ο άνθρωπος χρειάστηκε να πάρει δάνειο για να στήσει από την αρχή την κατεστραμμένη βιοτεχνία του. Ερωτηματικά υπάρχουν και ως προς τον τρόπο που απήχθηκε. Οι απαγωγείς του έκλεισαν ραντεβού στις Βασιλειές, ενώ θα μπορούσαν να στήσουν διαφορετικά το σκηνικό, αφού προφανώς θα γνώριζαν τον τόπο κατοικίας του και τις κινήσεις του γενικότερα. Περίεργο είναι επίσης το γεγονός ότι ο καθαρός χρόνος των διαπραγματεύσεων, από το πρώτο τηλεφώνημα των απαγωγέων για τα λύτρα μέχρι και την παράδοση των χρημάτων, διήρκησε περίπου 16 ώρες. Ένα άλλο σημείο που θεωρείται εξαιρετικά ύποπτο είναι η ευκολία με την οποία οι απαγωγείς συμφώνησαν στο ποσό των λύτρων, το οποίο ήταν πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές αξιώσεις τους.

Με βάση πάντα τις πληροφορίες που ελέγχονται από τις αστυνομικές αρχές ο 50χρονος φέρεται να είχε ανοιχτά ζητήματα με διάφορα άτομα. Η οικογένεια του επιμένει ότι ο αδικοχαμένος επιχειρηματίας ήταν άψογος στις υποχρεώσεις και στις συναλλαγές του και ότι δεν είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με κανένα. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι φίλοι του που περιγράφουν τον 50χρονο ως έναν άνθρωπο της παρέας και άκακο. Ωστόσο οι διωκτικές αρχές είναι υποχρεωμένες εκ των πραγμάτων να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε σχέση με τη ζωή του, στην προσπάθεια αναζήτησης του κινήτρου. Τα στοιχεία που καταφθάνουν στις διωκτικές αρχές παραπέμπουν σε διαφορετικές καταστάσεις. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το θύμα είχε κάποιες προστριβές τόσο με έλληνες όσο και με αλλοδαπούς. Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν αφήνουν αναξιοποίηση καμία πληροφορία και καλούν συνεχώς για εξέταση ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκονται στο επίκεντρο των πληροφοριών, ακόμα και ανώνυμων, που φθάνουν συνεχώς στη διάθεση τους.

Με μεγάλη προσοχή αξιολογούνται και οι καταθέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να γνωρίζει κάποιο στοιχείο που θα βοηθήσει περαιτέρω στις έρευνες. Μπορεί ο 50χρονος να είχε δεχτεί κάποιες απειλές ή να βίωνε καταστάσεις που τον προβλημάτιζαν. «Έτσι μπορεί να ερμηνευθεί και η ανησυχία που εκδήλωσε η σύζυγος του επιχειρηματία όταν εκείνος δέχτηκε το μοιραίο τηλεφώνημα το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να μεταβεί στις Βασιλειές για επαγγελματικό ραντεβού» ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας.