Το δικό της μήνυμα, για συνεχή προσπάθεια και μάχες που κερδίζονται με υπομονή και επιμονή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν (ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες), λέγοντάς τους, “κρατάτε τη μοίρα σας στα χέρια σας”, μετέφερε στους μαθητές του εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ηρακλείου η ψυχολόγος και ερευνήτρια στο ΙΤΕ Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, εκ γενετής τυφλή, η οποία επισκέφθηκε τα παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση, αυτισμό, αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές κ.α μετά από πρόσκληση της φιλολόγου ειδικής αγωγής Ελένης Αρμάου.

Οι μαθητές παρακολουθούν τρία βασικά εργαστήρια (Κηπουρικής, Μαγειρικής και Αγγειοπλαστικής) με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων όπως η Γλώσσα, τα Μαθηματικά κ.α. τα οποία συντείνουν στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Η Ιωάννα-Μαρία, παρέα με τον σκύλο της τη Λάρα που είναι σκύλος οδηγός τυφλών και έχει εκπαιδευθεί για να την οδηγεί εκεί που θέλει να πάει, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες που έχουν και τους τόνισε κάτι που και η ίδια έχει κάνει τρόπο ζωής, ότι η συνεχής προσπάθεια τελικά ανταμοίβεται.

Η ερευνήτρια τους είπε ότι η θερμή υποδοχή που της έκαναν, είναι εκείνο που της δίνει αξία γιατί προέρχεται από ανθρώπους με ειλικρινή ψυχή και αγνά συναισθήματα.

Τους εξήγησε ότι ο κόσμος είναι σκληρός αλλά και εύπλαστος και πρόσθεσε: “Κρατάτε τη μοίρα σας στα χέρια σας. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας κοροϊδεύει και να σας υποβιβάζει. Όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα. Το θέμα είναι να τα εκλαμβάνετε σαν αφορμή για μάχη και όχι σαν αφορμή για μεμψιμοιρία και υποχώρηση. Οι μάχες με σωστή στρατηγική, κερδίζονται με μαθηματική ακρίβεια..»

Για να δείξει στα παιδιά, πως ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και τη διασκέδαση ανεξαρτήτου αναπηρίας, τους μίλησε για τη γραφή μπράιλ και τους προσβάσισμους υπολογιστές. Τους παρουσίασε το λευκό μπαστούνι, που συμβολίζει όπως είπε, διεθνώς την τυφλότητα, κάνοντας μια μικρή επίδειξη, προκειμένου τα παιδιά νʼ ακούσουν και να νιώσουν, πως ένα τυφλό άτομο παίρνει πληροφορίες από το περιβάλλον του.Η δουλειά του σκύλου-οδηγούΕπίσης, τους παρουσίασε τη Λάρα, τον Σκύλο-Οδηγό της, διδάσκοντας στα παιδιά, τι επιτυγχάνεται με την αρμονική και μεθοδική συνεργασία ανθρώπου και ζώου. Τους έδειξε, πως η Λάρα δείχνει το σκαλάκι, την πόρτα, την καρέκλα και πως ακολουθεί έναν άνθρωπο που βλέπει.

Η Ιωάννα εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές και σχολίασε:

“Η προσήλωση των παιδιών στον σκύλο ήταν συγκλονιστική. Αρχικά ανησυχούσα μήπως φοβηθούν, αλλά αντιθέτως, έδειξαν οικειότητα. Είδαν στην ψυχή του σκύλου, όλα εκείνα που οι άνθρωποι με «φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης» δεν βλέπουν: την τρυφερότητα, την επικοινωνία, την υπομονή”.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στην αίθουσα επικράτησε σιγή ιχθύος, μολονότι πολλά από τα παιδιά αυτά, είναι υπερκινητικά και έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Tα παιδιά αντιλήφθησαν ότι δεν τα επισκέφθηκε άλλος ένας υπουργός ή βουλευτής, αλλά ένας άνθρωπος που με απλότητα και κατανόηση, τα κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια».