Επιμέλεια Άννα Κωνσταντουλάκη

H δυσπλασία του ισχύου, εμφανίζεται σε πολλές ράτσες σκύλων. “Στο παρελθόν, η δυσπλασία του ισχίου στα σκυλιά, εμφανιζόταν ως επί το πλείστον στους Γερμανικούς ποιμενικούς. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η πολυπαραγοντική γενετική νόσος, παρουσιάζεται και σε πολλές άλλες φυλές σκύλων”, όπως είπε στην “Π” ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικήτας Πράσινος.

Αυτό συμβαίνει, γιατί μπαίνουν στην αναπαραγωγή ζώα τα οποία δεν έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και δεν έχουν κάνει τις εξετάσεις που χρειάζονται, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα της γέννησης κουταβιών με προβλήματα υγείας.

Το θέμα, απασχολεί όχι μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους κτηνιάτρους, εκτροφείς, καταστήματα εμπορίας ζώων κ.α., ενώ σε πάρα πολύ κόσμο υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η δυσπλασία οδηγεί απαραίτητα στην παραλυσία και το ζώο πρέπει να θανατωθεί. Ομως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο καθηγητής σημειώνει: “Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ιδιοκτήτες των ζώων ότι δεν χρειάζεται πανικός ύστερα από διάγνωση δυσπλασίας ισχίου, αφού έχουμε στη διάθεσή μας πολλές θεραπευτικές επιλογές, τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές, ώστε να προσφέρουμε μιας καλής ποιότητας ζωή στους μικρούς φίλους μας”.

Το βέβαιο είναι ότι η θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί να σας στοιχίσει έως και μερικές χιλιάδες ευρώ, αν το σκυλί υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αυτό που ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει με την κατάλληλη έρευνα, είναι να μειώσει τις πιθανότητες να αποκτήσει ένα σκυλί με πρόβλημα υγείας.