Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Με καλό καιρό, κέφι και νηστίσιμα γιόρτασαν οι Ηρακλειώτες τα φετινά Κούλουμα

Γλέντι στην πόλη και το ύπαιθρο


Κάτω από το ζεστό ήλιο, μετά από πολλές μέρες κακοκαιρίας, γιόρτασαν την Καθαρή Δευτέρα οι Ηρακλειώτες. Ο ουρανός γέμισε πολύχρωμους χαρταετούς, ενώ στους υπαίθριους χώρους συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι για να γιορτάσουν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Μακριά από τις πόλεις, στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου το γλέντι ξεκίνησε από το πρωί και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Οι παρέες διασκέδασαν με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και τρώγοντας νηστίσιμα εδέσματα, όπως χαλβά, λαγάνα και θαλασσινά.

Στις συνοικίες του Ηρακλείου το παραδοσιακό τραπέζι στρώθηκε από νωρίς το πρωί, με τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν Δημοτικά Διαμερίσματα και Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Το 4ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιούπολης, πραγματοποίησαν εκδήλωση στον αύλειο χώρο του 11ου Λυκείου και του 5ου Γυμνασίου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβαν τα μουσικά συγκροτήματα των Γιώργου Βρέντζου, Γιώργου Γκερεδάκη, Κυριάκου Καλλέργη, Μανώλη Ρασιδάκη, Γιώργου Χριστονάκη, Μάνου Παπαδάκη και το λαϊκό συγκρότημα του Δημήτρη Περυσινάκη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση στην περιοχή του Εσταυρωμένη, την οποία διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγίου Ιωάννη Χωστού», «Εσταυρωμένου» και «Φοινικιάς». Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα και φασολάδα, ενώ μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.

Το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΗ» Φιλοθέης πραγματοποίησαν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία μπροστά από τα γραφεία που στεγάζεται ο Σύλλογος.

Για μια ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Γαζίου, αφού η γιορτή για τα Κούλουμα έχει καθιερωθεί πλέον στην περιοχή. Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα ενίσχυσαν το εορταστικό κλίμα της εκδήλωσης.

Στα Αρμανώγεια γιόρτασαν την Καθαρή Δευτέρα κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης». Το συγκρότημα του Νικόλα Καράτζη ανέλαβε τη διασκέδαση του κόσμου.

Το τέλος της Αποκριάς και τα Κούλουμα γιόρτασαν χθες οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας, σε εκδήλωση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου του χωριού. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε καρναβαλική παρέλαση που κατέληξε στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, όπου στήθηκε παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά.

Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα διοργάνωσαν σχεδόν όλοι οι Δήμοι του νομού Ηρακλείου, όπως η Νέα Αλικαρνασσός, ο Δήμος Γουβών κ.ά.