Του Γιάννη Ζωράκη

Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί στο Καστέλι η ίδρυση του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά για δημοπράτηση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα.

Στους κατοίκους της περιοχής υπάρχει η αντίληψη πως για πρώτη φορά πραγματοποιούνται κάποιες σοβαρές συζητήσεις για την ίδρυση του αεροδρομίου, οι οποίες ωστόσο μοιάζουν να προβληματίζουν σε σχέση με το πώς μπορούν να ωφελήσουν την περιοχή.

Στα καφενεία, αλλά και στις συζητήσεις στο Καστέλι, πρώτο και κυρίαρχο θέμα αποτελεί το μέλλον της περιοχής, αν και εφόσον το νέο αεροδρόμιο υλοποιηθεί. Οι κάτοικοι αγωνιούν κυρίως για το πώς πρόκειται να είναι η επόμενη ημέρα μετά την ίδρυση του αεροδρομίου, αλλά και για το ποια οφέλη τελικά μπορούν να έχουν. Την αγωνία τους εκφράζουν επίσης και για πολλά πρόσθετα θέματα, τα οποία τους απασχολούν σε μεγάλο βαθμό.

Όπως εκτιμούν βεβαίως, οι κάτοικοι στο Καστέλι, η εξαγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, δεν αποτελεί παρά ένα “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” το οποίο γρήγορα θα σβήσει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά ανήσυχοι, για το τι ακριβώς θα συμβεί στην περίπτωση που οι εξαγγελίες γίνουν πράξη.

Οι περισσότερο αισιόδοξοι στην περιοχή αναφέρουν πως το αεροδρόμιο θα γίνει, διότι “το έχει ανάγκη όχι μόνο το Καστέλι, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη”, ωστόσο κάνουν σαφές πως ο ορίζοντας υλοποίησης του θα είναι πολύ μακρύτερος από το 2014 που εκτιμούν από κοινού κυβέρνηση και κ. Σουφλιάς.

Υπάρχει ωστόσο και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν μοιάζει να ασχολείται με το πότε θα γίνει το αεροδρόμιο, αλλά με τις επιπτώσεις που θα έχει για το Καστέλι, οι οποίες όπως εικάζεται από τους ίδιους τους δημότες της περιοχής, “θα είναι μονάχα αρνητικές”.



Ένα αεροδρόμιο



Σταθεροί στην άποψη τους για την λειτουργία ενός μόνο αεροδρομίου στο Καστέλι, παραμένουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι δημότες του Καστελίου, εξακολουθούν να πιστεύουν πως η 133 Σμηναρχία Μάχης, μπορεί να φιλοξενήσει ένα Διεθνή Αερολιμένα, αν επεκταθεί ο αεροδιάδρομος της και γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στον υφιστάμενο χώρο.

Το γεγονός πως ο σχεδιασμός του υπουργείου οριοθετεί μία πίστα η οποία θα αρχίζει από τις παρυφές του χωριού Ρουσοχώρια και θα καταλήγει στον Αρχάγγελο, με συνολικό μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση στην σκέψη των κατοίκων στο Καστέλι. Οι κάτοικοι, σε μεγάλο ποσοστό εξακολουθούν να πιστεύουν πως το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί σε πολύ περιορισμένη έκταση. Η αλήθεια ωστόσο διαφέρει αρκετά απʼ όσα φαίνεται πως σκέφτονται οι δημότες στο Καστέλι, αφού ο σχεδιασμός του νέου Αερολιμένα, ουσιαστικά περιλαμβάνει, τις περιοχές Καστέλι, Αρχάγγελο, Θραψανό, Ρουσοχώρια, αλλά και μέρος του Αρκαλοχωρίου.



Εμπορικό Κέντρο



Υποψίες έχει κινήσει στους κατοίκους του Καστελίου το γεγονός χωροθέτησης Εμπορικού Κέντρου στο νέο Διεθνή Αερολιμένα, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται να λειτουργεί “δυτικά του αεροδρομίου”. Κάτι τέτοιο, αν ισχύσει, πρακτικά συνεπάγεται πως ο αεροδιάδρομος θα βρίσκεται στο Καστέλι, αλλά τα Εμπορικά Καταστήματα, τα οποία πρόκειται να είναι τεράστιας έκτασης, θα βρίσκονται κατά κανόνα γύρω από το Θραψανό και το Αρκαλοχώρι.

Οι κάτοικοι του Καστελίου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να γίνει, υποστηρίζοντας πως ο σχεδιασμός του Εμπορικού Κέντρου, πρέπει να μεταφερθεί από τα δυτικά του Αερολιμένα, στο Βόρειο τμήμα του. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εφικτό, αφού στο βόρειο τμήμα του νέου Διεθνούς Αερολιμένα, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα σπίτια και τα καταστήματα του Καστελίου.

Είναι προφανές πως η κρατούσα αντίληψη των κατοίκων στο Καστέλι σχετίζεται με ένα πολύ μικρής κλίμακας έργο, το οποίο μπορεί να συνυπάρξει με την κωμόπολη του Καστελίου. Η αντίληψη αυτή ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον σχεδιασμό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το οποίο στόχο έχει να δημιουργεί ένα “μεγαθήριο” που πρόκειται να ενσωματωθεί σε πέντε διαφορετικά χωριά.



Δηλώσεις



Μία και κοινή είναι η στάση που εξακολουθούν να κρατούν οι κάτοικοι στο Καστέλι, ακόμα και μετά τις εξαγγελίες Σουφλιά.

“Όχι σε διπλό αεροδρόμιο, όχι σε μια ανάπτυξη που δεν θα ωφελήσει το Καστέλι” είναι η κρατούσα αντίληψη των κατοίκων, οι οποίοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν την ιδέα πως ο κ. Σουφλιάς θα ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του αεροδρομίου.

“Αυτά που μας είπε ο κ. Σουφλιάς, τα έχει πει κι ο κ. Λιάπης κι ο κ. Στρατάκης παλαιότερα. Από λόγια είμαστε χορτάτοι” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σήφης Παπαδάκης, εκτιμώντας πως οι εξαγγελίες πλέον δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για τους κατοίκους του Καστελίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδάκης υποστηρίζει πως τελικά δεν έχει τόση σημασία του πού θα γίνει ο αεροδιάδρομος, αλλά το πού θα τοποθετηθεί το Εμπορικό Κέντρο και γενικότερα οι Εμπορικές δραστηριότητες του νέου Διεθνούς Αερολιμένα.

“Δεν μας ενδιαφέρει πρωτίστως το προς τα πού θα γίνει ο αεροδιάδρομος, αλλά το πού θα είναι το Εμπορικό Κέντρο” τονίζει, προσθέτοντας: “Το Εμπορικό Κέντρο πρέπει να είναι στο βόρειο τμήμα του αεροδρομίου. Πρέπει να κατασκευαστεί δίπλα μας, αφού εμείς θα δεχόμαστε τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα αεροσκάφη”.

Ο κ. Παπαδάκης ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως εκτός αυτών των θεμάτων, οι κάτοικοι στο Καστέλι δεν πρόκειται να δεχτούν σε καμία περίπτωση την διπλή λειτουργία αεροδρομίων, ενώ παράλληλα τονίζει πως για τους κατοίκους βασική προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός του νέου Αεροδρομίου να “πατήσει” στο υπάρχον.

Πολύ αργότερα από το 2014 προβλέπει από την πλευρά του πως θα υλοποιηθεί ένα Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι ο κ. Λευτέρης Τσικαλάκης.

“Τα Σπάτα ολοκληρώθηκαν με τεράστιες καθυστερήσεις κι επρόκειτο για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα” αναφέρει ο κ. Τσικαλάκης, τονίζοντας: “Στο Καστέλι, όταν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις το αεροδρόμιο θα γίνει αλλά σε βάθος χρόνου κι όχι ως το 2014”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσει το αεροδρόμιο, ο κ. Τσικαλάκης υποστηρίζει πως αυτά θα είναι μεγάλα, ωστόσο ευελπιστεί πως θα εξασφαλιστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους του Καστελίου που θα αμβλύνουν τις όποιες δυσκολίες. Και ο κ. Τσικαλάκης βεβαίως, τάσσεται υπέρ ενός και μόνο αεροδρομίου στην περιοχή.

Σοβαρά προβλήματα εκτιμά πως θα έχει η περιοχή, ο κ. Λευτέρης Σταγάκης. “Η καταστροφή θα είναι μεγάλη κι ότι θέλουν να κάνουν αυτοί που δημιουργούν το αεροδρόμιο, θα το κάνουν” εκτιμά. Ο κ.Σταγάκης, υποστηρίζει πως για να γίνει το αεροδρόμιο χρειάζεται ένας ουσιαστικός σχεδιασμός, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως “κανένας στο Καστέλι δεν θέλει δύο αεροδρόμια”.

ΑΥΡΙΟ:

Μιλούν στην “Π” οι κάτοικοι από τα Ρουσοχώρια και τον Αρχάγγελο