Συνέντευξη στον Θάνο Περβολαράκη

Η εμφανής αστυνόμευση στην πόλη και στην ύπαιθρο είναι το «μυστικό» σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου ταξίαρχο Φ. Γεωργόπουλο για τη μείωση της εγκληματικότητας στο νομό Ηρακλείου.

«Υπάρχει αύξηση της λεγόμενης εγκληματικότητας του δρόμου» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Π» ο κ. Γεωργόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν όμως και αρκετές εξιχνιάσεις κλοπών και διαρρήξεων από την τοπική Αστυνομία. Η συνέντευξη με τον Α.Δ Ηρακλείου έχει ως εξής:

Συμφωνείτε κ. ταξίαρχε πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας;

«Υπάρχει μικρή αύξηση της εγκληματικότητας πράγματι. Αύξηση στην λεγόμενη εγκληματικότητα του δρόμου. Τσαντάκηδες , πορτοφολάδες, επαίτες κοκ. Ευτυχώς η αύξηση είναι μικρή, αλλά σε σχέση με πέρυσι οι κλοπές πρέπει να σας πω ότι εμφανίζουν μείωση»

Η εγκληματικότητα του δρόμου, όπως λέτε, που οφείλεται;

«Εκτιμώ ότι οφείλεται στην ανεργία, την οικονομική κρίση που «χτυπάει» και την Κρήτη. Σημαντικό ρόλο έχει και η εισροή αλλοδαπών από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία κοκ . Οι τελευταίοι σχετίζονται πάντως με το εμπόριο ναρκωτικών. Το 80% της εμπορίας και διακίνησης κάνουν οι Αλβανοί, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε».

Στην ενδοχώρα αλλά και στην πόλη ο κόσμος μιλάει για έξαρση των διαρρήξεων. Καθημερινά γίνονται κλοπές και διαρρήξεις που πολλές φορές όμως δεν καταγγέλλονται.

«Το τοπίο της εγκληματικότητας έχει αλλάξει. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι οφείλουμε κι εμείς να λάβουμε τα μέτρα μας. Να μην αφήνουμε για παράδειγμα τα σπίτια μας ανοικτά. Ο κίνδυνος της παραβίασης είναι ορατός. Μιας και μιλάμε όμως για έξαρση των διαρρήξεων , θα πρέπει να πούμε και για τις εξιχνιάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Αστυνομίας. Σας θυμίζω τους κλέφτες που δρούσαν ανεξέλεγκτα στην ενδοχώρα. Αργήσαμε να τους πιάσουμε, συνελήφθησαν όμως και τώρα είναι προφυλακισμένοι».

Τα μέτρα για τη μείωση της εγκληματικότητας που σκέφτεστε να λάβετε ή έχετε ήδη λάβει ποια είναι;

«Η εμφανής αστυνόμευση στην πόλη, αλλά κυρίως στην ενδοχώρα. Πρέπει τα Αστυνομικά Τμήματα κυρίως κάποιες ώρες που παρατηρείται έξαρση κλοπών και διαρρήξεων, να βγάζουν στους δρόμους τα περιπολικά με φάρο αναμμένο. Να σταματάει στις πλατείες και στα καφενεία ο αστυνομικός να μιλάει με τους κατοίκους. Να κάνει αισθητή την παρουσία του».

Μπορεί να γίνει αυτό όταν κάποια τμήματα της υπαίθρου αδυνατούν να βγάλουν ακόμη και τις υπηρεσίες, λόγω έλλειψης δύναμης;

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Ηράκλειο άκουγα για το έλλειμμα της δύναμης. Πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει έλλειμμα της τάξεως του 20%. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει τον αστυνομικό να εργάζεται. Έχουμε πρόβλημα με τη διάθεση προσωπικού στις μεταγωγές, με τα γήπεδα κοκ. Φροντίζουμε όμως να παίρνουμε δυνάμεις από όλες τις υπηρεσίες ώστε να μην αδειάζουν τα Τμήματα.

Μιλάτε για αστυνομικές περιπολίες στην ύπαιθρο. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν και ταυτόχρονα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να λένε ότι δεν περνάει περιπολικό από την περιοχή τους, ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι περιπολίες τη νύχτα.

«Οι αστυνομικοί περιπολούν στα χωριά και αυτό είναι η αλήθεια. Το Ηράκλειο είναι ένας νομός όμως με μεγάλη έκταση και αραιοκατοικημένος. Δεν μπορεί ο αστυνομικός, ακόμη και τη διπλάσια δύναμη να έχουμε, να βρίσκεται σε όλα τα σημεία και στα σπίτια των κατοίκων του νομού. Η αστυνομική δύναμη δεν μπορεί να είναι παντού ταυτόχρονα. Χρειάζεται και ο πολίτης να παίρνει τα μέτρα του. Μέτρα πρέπει να παίρνουμε κι εμείς οι αστυνομικοί στα σπίτια μας. Έχουμε διαρρήξεις σε σπίτια αστυνομικών. Ο διαρρήκτης δεν ξέρει πολλές φορές που μπαίνει. Εκτιμώ ότι στην ενδοχώρα τα έχουμε καταφέρει. Δεν έχουμε καταφέρει όμως στο βαθμό που θα ήθελα την αστυνόμευση σε περιοχές του Ηρακλείου».

Πάντως αν γινόταν ποτέ να καταγγελθούν στην Αστυνομία όλα τα περιστατικά εγκληματικότητας, τότε κι εσείς θα προβληματιζόσασταν για το τι πραγματικά συμβαίνει.

«Συμφωνώ ότι δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά. Όταν ένας κλέφτης μπει σε ένα σπίτι και πάρει 100 ευρώ, δύσκολα ο πολίτης θα πάει στην Αστυνομία να το καταγγείλει. Δεν αμφιβάλλω ότι εάν γίνονταν σε εμάς τα πάντα γνωστά, η εικόνα θα ήταν περισσότερο δραματική. Καλώ όμως τους πολίτες να τα καταγγέλλουν, διότι άλλο είναι να πιαστεί ένας κλέφτης με πέντε διαρρήξεις και άλλο με 30».

Αυτά είναι δηλαδή τα μέτρα που έχετε σκεφτεί για τη μείωση της εγκληματικότητας;

«Πιστεύω ότι και με την ίδρυση του ΤΑΕ Μεσαράς θα καλυφθεί καλύτερα η νότια πλευρά του νομού. Η δύναμη που εξοικονομείται θα έχει την άλλη πλευρά. Ένα μεγάλο βάρος πέφτει στο ΤΑΕ και σε συνεργασία με τα τοπικά τμήματα θα έχουμε καλύτερα και θεαματικότερα αποτελέσματα ως προς την αστυνόμευση».

Η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών πιστεύετε ότι θα περπατήσει ή θα έχουμε νέα Τμήματα χωρίς δύναμη;

«Βλέποντας από την υλοποίηση του ΤΑΕ Μεσαράς και της ομάδας ειδικών αποστολών Κρήτης πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Πρέπει να σας πω όμως ότι είμαι αντίθετος στην πολυδιάσπαση των υπηρεσιών. Θα προτιμούσα λιγότερα Τμήματα και ισχυρές μονάδες. Με την αναδιάρθρωση δημιουργούνται περισσότερα Τμήματα».

Κύριε Γεωργόπουλε στις ημέρες μας ο αστυνομικός του Ηρακλείου πρέπει να αισθάνεται τυχερός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Μέγαρο. Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός από αισθητικής πλευράς ότι πρόκειται για κτήριο «κόσμημα», αλλά για το ότι είναι περισσότερο ασφαλής.

«Και στο κέντρο να βρίσκονταν τα Τμήματα θα αντιμετωπίζαμε με τον ίδιο τρόπο κάθε δύσκολη κατάσταση. Στα γεγονότα του Δεκέμβρη πρέπει να σας πω όμως ότι σταθήκαμε πολύ τυχεροί».

Θα πρέπει να υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα στο Ηράκλειο;

«Εμείς είχαμε προτείνει να υπάρχει. Μπορεί ακόμη και σήμερα να δημιουργηθεί ένα γραφείο εξυπηρέτησης των πολιτών. Να υπάρχει ένας χώρος μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα φανταζόμουν έναν χώρο όπου βρίσκεται η δημοτική αστυνομία , να δοθεί για την εξυπηρέτηση του πολίτη γραμματειακά».

Ένα Αστυνομικό Τμήμα στο κέντρο του Ηρακλείου, σήμερα όπως υπήρχε στο παρελθόν, θα σας φόβιζε ότι μπορεί να γίνει στόχος;

«Μπορεί να γινόταν στόχος, όμως αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Θα υπάρχει δύναμη για να αντιμετωπιστεί η κάθε κατάσταση».

Η Αστυνομία φοβάται τα παιδιά εκείνα που τα έχουμε χαρακτηρίσει ως «κουκουλοφόρους»; Σε κάθε εμφάνισή τους υπάρχουν ζημιές και οι αστυνομικοί σε απόσταση ασφαλείας.

«Οι αστυνομικοί που είναι στους δρόμους και στις διαδηλώσεις δεν φοβούνται καθόλου. Η πόλη είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε δύσκολα να φυλαχτούν όλα τα κτίρια. Όταν σε μία πορεία ειρηνική εισχωρούν ξένα στοιχεία, είναι δύσκολο η αστυνομία να μπει μέσα στο πλήθος και να κάνει επέμβαση. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αθώων ανθρώπων».

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αφορά στην παράνομη οπλοχρησία στο Ηράκλειο. Υπάρχει η εικόνα ότι μπορεί ο καθένας να πυροβολεί οπουδήποτε, να προκαλεί ζημιές και να μην συλλαμβάνεται.

«Δεν είναι εύκολο να εξιχνιαστούν τέτοιου είδους υποθέσεις. Θα πρέπει να αποδειχτούν και επιστημονικά. Όχι μόνο με την προανάκριση, αλλά και μέσω των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να είναι δεμένη η υπόθεση».

Όμως δεν δείχνει έλλειψη αστυνόμευσης το γεγονός ότι κάποιος θα ξεκινήσει οπλισμένος από ένα σημείο και θα διανύσει μια μεγάλη απόσταση για να προκαλέσει ζημιά, χωρίς να βρει στο δρόμο του ένα περιπολικό που θα τον ελέγξει;

«Εμείς αναμορφώνουμε τα σχέδιά μας συνεχώς. Θα υπάρχουν μικτά συνεργεία, τα ΤΑΕ για τους προληπτικούς ελέγχους. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον που οπλοφορεί. Η πόλη έχει πολλούς δρόμους για μπει κάποιος και να κινηθεί ανενόχλητος για να πυροβολήσει κατά μίας ξένης ιδιοκτήσίας. Αυτό δε θα το ανεχτούμε».

Συμφωνώ ότι είναι πολλοί οι δρόμοι διαφυγής ή εισόδου. Πώς είναι όμως δυνατόν στον κεντρικότερο πεζόδρομο της πόλης κάποιος να σπάει τη τζαμαρία ασφαλείας ενός καταστήματος με σκοπό τον εμπρησμό; Αναφέρομαι στην περίπτωση του “Ζάρα” στην οδό Δαιδάλου.

«Εκείνη τη στιγμή η Αστυνομία μπορεί να ήταν στην πλατεία Ελευθερίας και γιʼ αυτό να βρήκε την ευκαιρία ο δράστης να δράσει ανενόχλητος. Μπορεί επίσης να είναι σε κάποιο σημείο οι αστυνομικοί και να σημειωθεί κλοπή δύο τετράγωνα παραπέρα».

Κατά καιρούς στις επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι συλλαμβάνονται άτομα για μικρές παραβάσεις που καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να αφεθούν ελεύθεροι. Την ίδια στιγμή δεν έχουμε κάποια σύλληψη για σοβαρή υπόθεση.

«Στην τελευταία εξόρμηση στο Ηράκλειο είχαμε συλλήψεις ατόμων που είχαν καταδικαστικές αποφάσεις. Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις για καταστήματα που είχαν επιτρέψει την είσοδο ανηλίκων σε αυτά, ενώ απαγορεύεται, αλλά και άλλες. Στις τροχαίες παραβάσεις δίνουμε έμφαση στις παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Μέθη, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης και κράνους κοκ».