Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Επιθεώρηση στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού έκανε χθες ο εισαγγελέας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης, στο πλαίσιο εντοπισμού «τρωτών» σημείων σε μια επιχειρούμενη απόδραση.

Μετά τη νέα κινηματογραφική απόδραση δια ελικοπτέρου του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο φόβος φυλάει τα έρημα και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου έσπευσε να «τσεκάρει» τα συστήματα ασφαλείας της φυλακής ώστε όπου υπάρχει πρόβλημα, να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν παραγγελθεί από νέα λουκέτα για τα κελιά μέχρι κάμερες ασφαλείας, καθώς κάποιες δεν λειτουργούσαν. Ακόμα ελήφθη απόφαση να αντικατασταθούν τα συστήματα δεσμών που έχουν παρουσιάσει πρόβλημα. Πρόκειται για ειδικά κουτιά που ενεργοποιούνται όταν κάποιος κρατούμενος επιχειρήσει να πηδήξει ή να αναρριχηθεί στους τοίχους της φυλακής.

Τις επόμενες ημέρες επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα μεταχθούν από τις φυλακές Αλικαρνασσού προς άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας περίπου 50 έγκλειστοι. Αυτό θα γινόταν και σήμερα όμως λόγω της στάσης απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, θα γίνει τις επόμενες ημέρες.



Τι προβλέπει

ο κανονισμός για

την οπλοφορία-οπλοχρησία



Με αφορμή την απόδραση Παλαιοκώστα και το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τις περιπτώσεις χρήσης όπλων, ο κανονισμός του σωφρονιστικού κώδικα είναι σαφής.

Στο άρθρο 50 αναφέρεται:

«Το προσωπικό της Εξωτερικής Φρούρησης κατά την άσκηση των καθηκόντων φέρει όπλα και μπορεί να κάνει χρήση αυτών πέραν των περιπτώσεων νομίμου αμύνης κατά τον Ποινικό Κώδικα στις ακόλουθες περιπτώσεις χωρίς να ευθύνεται για τις συνέπειες:

-όταν κρατούμενοι αποπειρώνται να αποδράσουν με βία που στρέφεται κατά προσώπων ή πραγμάτων ή όταν για τον ίδιο σκοπό αναρριχώνται στον εξωτερικό τοίχο του καταστήματος.

-όταν κρατούμενοι εξέλθουν του εξωτερικού μανδρότοιχου του καταστήματος ή βρεθούν στην εξωτερική ζώνη αυτού ή εκτός των ορίων του Καταστήματος και δεν σταθούν στη σχετική πρόσκληση του φρουρού δια των λέξεων «Αλτ» ή «Πυροβολώ».

-όταν ενεργείται κατά του προσωπικού επίθεση από εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του καταστήματος, με όπλα ή άλλα αντικείμενα, δυνάμενα να επιφέρουν σε αυτό σοβαρή σωματική βλάβη.

-όταν το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης δεν μπορεί να υπερασπίσει άλλως τη θέση που κατέχει ή τα άτομα τα οποία παραδίδονται σε αυτό προς φύλαξη.

-όταν τρίτα πρόσωπα επιχειρούν με τη χρήση βίας να ελευθερώσουν κρατούμενο σε οποιαδήποτε περίπτωση.

-όταν επιχειρείται επέμβαση για απελευθέρωση ομήρων μετά την άρνηση των κρατουμένων σε νόμιμη πρόσκληση να απελευθερώσουν αυτούς.

-όταν καλείται νομίμως ένοπλο άτομο να παραδώσει ή να εγκαταλείψει το όπλο του.