Κανείς από το δήμο δεν είναι έτοιμος να απαντήσει στο ερώτημα για το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η κυκλοφοριακή μελέτη, που σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, θα αναβαθμίσει δραστικά το σύστημα κυκλοφορίας στην πόλη. Παρά το γεγονός ότι επισήμως είχε ανακοινωθεί ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ξεκινούσε η εφαρμογή της, μετά την εμφύλια σύγκρουση που ξέσπασε, για το πώς και αν θα κυκλοφορούν τα «μίνι – μπας», τα πάντα έχουν «παγώσει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και η σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με το αστικό ΚΤΕΛ όχι μόνο δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, αλλά ούτε και κανείς ξέρει το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή της. Το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με το όλο θέμα, είναι η εγκατάσταση των κυκλοφοριακών πινακίδων που έχουν σταδιακά αρχίσει να τοποθετούνται στο Ηράκλειο. Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή έχει υποσχεθεί ότι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία θα αναβαθμίσει και τις πιάτσες των ταξί, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Η σιωπή αυτή που διαπιστώνεται σε σχέση με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, και την αξιοποίηση των μίνι- μπας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με την τύχη των 900 χιλ ευρώ που έχουν δεσμευτεί για λογαριασμό του αστικού ΚΤΕΛ για να ενσωματώσει στις διαδρομές του μικρά λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους πολίτες μέσα στην πόλη. Στόχος του εγχειρήματος αυτού,- όπως είχε ανακοινωθεί- είναι να αποφεύγουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους μέσα στο Ηράκλειο, και έτσι να αποφορτίζεται η κυκλοφορία στην πόλη. Όπως είναι γνωστό, τα μικρά αυτά λεωφορεία πρόκειται να εκτελούν δύο διαφορετικές διαδρομές. Η μικρότερη είναι αυτή που αναπτύσσεται ανάμεσα στις οδούς πλ.Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Αγ.Μηνά, Αβέρωφ, και θα καταλήγει στην πλατεία Ελευθερίας. Η δεύτερη και μεγαλύτερη διαδρομή, προωθείται δια μέσω των οδών πλ. Ελευθερίας, Μποφώρ, Ελ. Βενιζέλου, Γιαμαλάκη, Καλοκαιρινού, Πλαστήρα, Έβανς, Αβέρωφ. Πλ. Ελευθερίας.
Η συμφωνία ΚΤΕΛ και δήμου Ηρακλείου στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος προβλέπει ότι θα έχει διάρκεια ένα 14μηνο, μετά το τέλος του οποίου η Λότζια δεν έχει ακόμα αποφασίσει πως θα προχωρήσει το ζήτημα των συγκοινωνιών στο ιστορικό κέντρο. Για την ακρίβεια η δημοτική Αρχή, εμφανίζεται να ακροβατεί ανάμεσα στη λογική της αγοράς δημοτικών λεωφορείων, ή ανανέωσης της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ εφόσον αξιολογηθούν ως θετικά τα αποτελέσματα της 14μηνης συνεργασίας τους.