Της Κατερίνας Μυλωνά

Προσπαθούν να… μαζέψουν τα κομμάτια τους στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την ομηρεία καθηγητών και φοιτητών, στην οποία οδηγήθηκαν από φοιτητές που αντιδρούσαν στο γεγονός ότι η γενική συνέλευση του τμήματος που έγινε την περασμένη Δευτέρα δεν κατάφερε να βρει λύση κοινά αποδεχτή.

Με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει τα πνεύματα, συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι η Επιτροπή Σπουδών, όπου συμμετέχουν έξι καθηγητές και έξι φοιτητές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο προτάσεων που προέκυψαν κατά την ΓΣΤ της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του προέδρου του τμήματος, κ. Τσιρώνη, έκανε λόγο για μεταφορά των υποχρεωτικών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο εαρινό, άρση ορισμένων προαπαιτούμενων, «χάσιμο» κάποιων επιλογής και ειδική ρύθμιση για τους επί πτυχίω φοιτητές. Όμως, οι φοιτητές δε δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν οποιαδήποτε πρόταση δεν περιλαμβάνει κατοχύρωση της εξεταστικής τους, οι ίδιοι προτείνουν τη διενέργεια διπλής εξεταστικής τον Ιούνιο. Οι δύο προτάσεις ισοψήφησαν- δύο, μάλιστα, φορές- στην ΓΣΤ της Δευτέρας και θα συζητηθούν ξανά σήμερα προκειμένου να προκύψει μέση λύση που θα εξεταστεί σε νέα ΓΣΤ την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.ΚόντραΕν τω μεταξύ, μία κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ορισμένους φοιτητές που συμμετείχαν στη ΓΣΤ και σε κάποιους που … είχαν στηθεί έξω από την αίθουσα και δεν τους επέτρεπαν την έξοδο. Οι μεν καταδικάζουν τον τρόπο που ορισμένοι φοιτητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν- εγκλωβίζοντας τους συμμετέχοντες στη ΓΣΤ ως τις 9.30 το βράδυ- και οι δε διότι φοιτητές κάποιων παρατάξεων δεν πίεσαν αρκετά τους καθηγητές προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη κατοχύρωση της εξεταστικής….

Τραγελαφικό είναι, ωστόσο, το γεγονός πως τα μαθήματα του τμήματος γίνονται- υποτίθεται- κανονικά από την περασμένη Δευτέρα, όμως, οι φοιτητές δε θα γνωρίζουν ποια μαθήματα θα δηλώσουν για το εαρινό εξάμηνο μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της εξεταστικής! Αν- όπως έχουν εκφραστεί φόβοι ότι υπάρχει περίπτωση- δεν καταλήξει πουθενά και η επόμενη ΓΣΤ, υπάρχει και το ενδεχόμενο έκτακτης Συγκλήτου του ιδρύματος που, υπενθυμίζεται ότι, είχε, στην τελευταία της συνεδρίαση, τονίσει ότι δεν είναι η αρμόδια για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τον προγραμματισμό του κάθε τμήματος.