Ανοικτό αφήνουν οι συνδικαλιστές το ενδεχόμενο έναρξης νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, αν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων του νησιού, σε συνάντηση που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Οι συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και της ΓΕΣΑΣΕ έχουν ήδη κάνει τις πρώτες κουβέντες για τις επόμενες κινήσεις τους. Μετά την επιστροφή του κ. Χατζηγάκη από τις Βρυξέλλες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας συνάντησης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ανακοίνωσε την πρόθεση του να συναντήσει τους αγρότες της Κρήτης, μετά την άφιξη του στην Αθήνα. «Θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο για να συζητήσουμε την οριστικοποίηση της συνάντησης. Εμείς δεν αρνούμαστε το διάλογο» είπε στην «Π» ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των τεσσάρων ομοσπονδιών και η συντονιστική επιτροπή για να καταλήξουν στην τακτική που θα ακολουθήσουν στη συνάντηση με τον Υπουργό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Π» σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης νέων κινητοποιήσεων ο κ. Γωνιωτάκης είπε ότι «όλα είναι ανοικτά».

Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις τους οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών θα εκτιμήσουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και θα αρχίζουν να καθορίζουν τη στάση τους.Επί τάπητος τα αιτήματαΟυσιαστικά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν στον Πειραιά, το μόνο αίτημα που ικανοποιείται βάσει εγγράφου το οποίο φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπαδόπουλου, είναι η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους ελαιοπαραγωγούς κατά 5%. Και δεν πήγαν μόνο για αυτό το λόγο οι αγρότες στην Αττική.

Τα θέματα περί αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, της μείωσης της εισφορά των ιδιοκτητών θερμοκηπίων από 3% που είναι σήμερα στο 0,5% και της καταβολής 500 ευρώ ανά στρέμμα, είχαν ήδη γίνει αποδεκτά σε θεωρητικό επίπεδο από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να έχουν γίνει αποδεκτά.

Επίσης εκκρεμούν ζητήματα αναφορικά με την κτηνοτροφία, την αμπελουργία, τη μελισσοκομία, τα εσπεριδοειδή και τις πατάτες.Έλεγχος στην αγοράΑυτό που ζητούν επίμονα οι αγρότες, όπως φάνηκε από τα αιτήματα αλλά και τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» των τελευταίων κινητοποιήσεων, είναι ο έλεγχος της αγοράς. Αν δηλαδή μετακυλήσει στους παραγωγούς μεγάλο μέρος από την πτώση των τιμών στα αγροτικά εφόδια, τα φάρμακα και τα λιπάσματα, τότε θα μειωθεί το κόστος παραγωγής. Οι τιμές διαφόρων ειδών έχουν μειωθεί (λόγω κρίσης) στη διεθνή αγορά κατά 30-40%. Η μείωση αυτή όμως, δεν μεταφέρθηκε στις λιανικές πωλήσεις και κατά συνέπεια στους αγρότες.

Επίσης οι αγρότες ζητούν να γίνει επιτέλους ουσιαστικός έλεγχος στην αισχροκέρδεια και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Είναι γνωστή η διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, πράγμα που σημαίνει ότι «κάποιοι στη μέση» κερδίζουν. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλά προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής πωλούνται δήθεν ως ελληνικά, ενώ είναι εισαγόμενα. Αν λοιπόν, σύμφωνα με τους αγρότες, παταχθούν η αισχροκέρδεια και οι ελληνοποιήσεις, τότε τα προϊόντα θα πωλούνται στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές οι οποίοι θα μπορούν να είναι σίγουροι και για την προέλευση τους. Επίσης, με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να αυξηθούν οι τιμές παραγωγού, ενώ αναμένεται αύξηση και στην εμπορευσιμότητα των ελληνικών προϊόντων τα οποία ασφαλώς και προτιμούν οι καταναλωτές.

Η μείωση δηλαδή, του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών παραγωγού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, σύμφωνα με τους αγρότες, θα συμβάλουν ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το αγροτικό εισόδημα.

Όπως σχολιάζουν, τέλος, οι αγρότες, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική χρειάζεται να υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για την πάταξη των λεγόμενων καρτέλ και κυκλωμάτων στην αγορά. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.