Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Την οργή τους αναμένεται να ξεσπάσουν σήμερα χιλιάδες αγρότες που κατεβαίνουν στους δρόμους, σε επʼ αόριστον κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τιμές ασφαλείας στα προϊόντα τους και στήριξη του αγροτικού τομέα, για να βγει από την πρωτοφανή κρίση που τον μαστίζει. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών διοργανώθηκαν στην Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα από τη ΓΕΣΑΣΕ και τις κατά τόπους Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Ήδη σε πολλούς δήμους του νομού Ηρακλείου όπως το Θραψανό, το Τυμπάκι, τις Μοίρες και τα Αστερούσια, οι αγρότες έχουν διοργανώσει από νωρίς σήμερα το πρωί προσυγκεντρώσεις για να κινηθούν σε φάλαγγες με σκοπό να πάνε στην κεντρική προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Από εκεί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι αγρότες του νομού Ηρακλείου, θα κινηθούν μαζί με τους παραγωγούς του Λασιθίου για να αποκλείσουν από σήμερα και άγνωστο μέχρι πότε, την εθνική οδό στο ύψος της Παντάνασσας. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να αποφασίσουν επί τόπου, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, άλλες μορφές κινητοποίησης, όπως κατάληψη δημοσίων χώρων. Κι αν συμβεί αυτό, τότε το αρχικό πρόγραμμα θα αλλάξει.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες από τα Χανιά θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο και θα προχωρούν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού στη θέση Πλατάνι, εκτός κι αν επίσης αλλάξουν τον προγραμματισμό τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες της Κρήτης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην πανελλήνια κινητοποίηση του κλάδου που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

Στο μεταξύ, «συναγερμός έχει σημάνει» στην κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να μελετά τα μέτρα που θα ανακοινώσει για να εκτονώσει την κατάσταση. Ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, τους κάλεσε να μην προχωρήσουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων και πραγματοποίησε συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη με θέμα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν.Π. Ιερωνυμάκης: «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα»«Τα αιτήματα των αγροτών και τα προβλήματα δεν έχουν κόμμα και χρώμα. Οι αγρότες έχουν έρθει σε κατάσταση απόγνωσης» υπογράμμισε μιλώντας στην «Π» ο αγροτοσυνδικαλιστής, εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ στην Κρήτη Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Τα προβλήματα είναι οξυμένα και το μέλλον των αγροτών αβέβαιο. Όχι μόνο θα πάω στο συλλαλητήριο, αλλά θα είμαι και στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι «τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου έχουν τρεις αποδέκτες και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εκάστοτε κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης».