Η «Π» προσπάθησε να ομαδοποιήσει τις κατηγορίες των δικαιούχων που βρίσκουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, στις περιπτώσεις βέβαια που υπάρχουν λογικές εξηγήσεις. Οι περικοπές των επιδοτήσεων λοιπόν, γίνονται για τους εξής, βασικούς λόγους:

Κρατήσεις από τις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Ορισμένες Ενώσεις δεν απαιτούν από τους παραγωγούς την άμεση καταβολή των χρημάτων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, αλλά έχουν συμφωνήσει μαζί τους να τους παρακρατούν τα αντίστοιχα ποσά όταν εισπράττουν την ενιαία ενίσχυση. Πλην όμως, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που αγνοούν, αν και υπάρχει το σχετικό τιμολόγιο, τα ποσά που λαμβάνουν οι Ενώσεις για τα τους ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους. Το… καταλαβαίνουν όταν εισπράττουν τα χρήματα τους και στη συνέχεια διαμαρτύρονται. Αυτό συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια.

Φέτος όμως, έγιναν επιπλέον κρατήσεις και λόγω της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων που προκύπτουν από τη στρεμματική ενίσχυση σουλτανίνας. Οι κρατήσεις μάλιστα εμφανίστηκαν από τις πρώτες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. (Ως γνωστό τα δικαιώματα της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών πληρώθηκαν μία εβδομάδα μετά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης). Όπως ήταν επόμενο προέκυψαν αντιδράσεις, αλλά οι παραγωγοί κατευνάστηκαν γρήγορα μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν οι Ενώσεις.

Οι διαμαρτυρίες «φούντωσαν» ξανά με την είσπραξη της στρεμματικής, λόγω των κρατήσεων (βάσει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών) αυτή τη φορά από το ελληνικό δημόσιο. Οι κρατήσεις υπολογίζονται συνολικά στο 12% και αφορούν στη δυναμική διαφοροποίηση (5%), το εθνικό απόθεμα και τα δημοσιονομικά, τα ποσοστά των οποίων παραμένουν ακόμα άγνωστα, τουλάχιστον στις Ενώσεις.

Γκρίνια όμως εκδηλώθηκε και από τους παραγωγούς οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται σε ενστάσεις ως προς τα δικαιώματα της στρεμματικής ενίσχυσης. Πολλοί δεν βρήκαν τα χρήματα που περίμεναν, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκδίκασης των ενστάσεων τους.

Άλλη μία κατηγορία των «διαμαρτυρόμενων» παραγωγών είναι αυτή των… «άτυχων», δηλαδή όσων μετέχουν στο τυχαίο δείγμα ελέγχου κατά 5% επί του συνόλου των δικαιούχων. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρήκαν στους λογαριασμούς τους το 50% των χρημάτων τους, τα οποία εισπράττουν με τη διαδικασία της λεγόμενης ταμειακής διευκόλυνσης.

Τέλος, υπάρχουν και οι παραγωγοί οι οποίοι βρήκαν στους λογαριασμούς τους κατά πολύ λιγότερα ποσά από αυτά που περίμεναν. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγιναν διορθώσεις στα στοιχεία τους, καθώς από διασταυρωτικούς ελέγχους προέκυψε ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν χαμηλότερα ποσά. Έτσι, τα επιπλέον κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χρήματα αναγκάζονται και τα επιστρέφουν, με αφαίρεση από τα ποσά που τους καταβάλλονται από φέτος.