Μεγάλος αριθμός Κρητικών νηστεύει αυτή την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα και είναι γνωστό ότι η αποχή από το κρέας, τα αυγά και τα τυριά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελάττωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της οξειδωμένης μορφής της χοληστερίνης.

Οπως λέει ο γιατρός Χρήστος Χατζής, ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ελαστικότερο τρόπο η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά.

Ο ίδιος αναφέρει:

“Πρόσφατες δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει για την υγεία του ανθρώπου η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι η αυστηρή τήρηση όλων των νηστειών της Εκκλησίας, για περίπου 180-200 ημέρες το χρόνο, ελαττώνει την αθηρογόνο LDL («κακή») χοληστερόλη του αίματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση. Η ευεργετική αυτή επίδραση αποδίδεται στην αυξημένη κατανάλωση ή στη διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο και θαλασσινά, τα οποία είναι ταυτόχρονα και άριστη πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτή η διατροφή και η αποχή από το κρέας, αυγά και τυριά (υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι), είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελάττωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της οξειδωμένης μορφής της LDL-χοληστερόλης (που είναι η πλέον αθηρογόνος) σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία έχει και οικονομικό κόστος και ταυτόχρονα έχει και παρενέργειες στην υγεία”.



Μείωση

του βάρους



Ο γιατρός σημειώνει ότι, “οι νηστείες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν και στην ελάττωση του αυξημένου βάρους σώματος, με την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές στην ποιότητα του φαγητού θα συνδυαστούν και με αλλαγές στην ποσότητα (μικρότερη ποσότητα της μερίδας και του ελαιόλαδου). Επίσης, με ελαστικότερο τρόπο η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από την παιδική ηλικία με αποφυγή της σοκολάτας, παγωτών, τούρτες και του κρέατος σε ορισμένες περιόδους”.

Οπως λέει, “ο συνδυασμός των επιστημονικών μεθόδων της Προληπτικής Ιατρικής με τους κανόνες που ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων στη σημερινή δημόσια υγεία, όπως τα καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, διάφορες μορφές καρκίνου, παχυσαρκία, κ.α.”



Νηστεύει

το 60%

των ανδρών



Είναι γνωστό ότι η Κρήτη έγινε παγκοσμίως γνωστή από τα αποτελέσματα της μελέτης των 7 χωρών από την λεγόμενη “Μεσογειακή Διατροφή”.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης είχε λιγότερους θανάτους από εμφράγματα του μυοκαρδίου και διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με τους πληθυσμούς των άλλων 6 χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, και αυτά τα ευνοϊκά αποτελέσματα αποδόθηκαν στον τρόπο ζωής και διατροφής των Κρητών.

Έτσι, οι Κρητικοί άνδρες το 1960 κατανάλωναν ημερησίως κατά μέσο όρο 100-120 γραμ. ελαιόλαδο, 35 γραμ. κρέας την ημέρα μία φορά την εβδομάδα και καθόλου στις περιόδους νηστείας.

Η πρωτεΐνη προερχόταν κυρίως από όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και από μέτρια χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και θαλασσινών.

Τα λαχανικά και τα φρούτα υπερέβαιναν τα 600 γραμ. ημερησίως, είχαν έντονη καθημερινή σωματική άσκηση (περίπου 12 χλμ. περπάτημα κάθε μέρα) και τουλάχιστον το 60% των ανδρών της μελέτης τηρούσαν αυστηρά όλες τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η νηστεία είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό μόνο του ελληνικού πληθυσμού και τον ξεχωρίζει από τις άλλες χώρες της Μεσογείου.