Του Κώστα Μπογδανίδη

Ο περιφερειάρχης επίσης επικαλείται την ετοιμότητα της Περιφέρειας για το ΕΣΠΑ!

Αισιόδοξος ότι με την παράταση στο ΠΕΠ Κρήτης θα ολοκληρωθούν κανονικά τα έργα δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Σεραφείμ Τσόκας. Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης επικαλείται την ετοιμότητα της Περιφέρειας για το ΕΣΠΑ!

«Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη δοθεί παράταση στα περιφερειακά προγράμματα τα οποία είχανε προβλήματα με τις φωτιές πέρυσι. Έχει ήδη δοθεί παράταση στα αντίστοιχα τομεακά προγράμματα και συναποφασίστηκε να ζητηθεί και μια παράταση για τα υπόλοιπα περιφερειακά προγράμματα τα υπόλοιπα ΠΕΠ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα. Με αυτή την αίτησή μας ζητάμε 6 μήνες παράταση. Είναι καλύτερο λοιπόν για όλους, και για τους φορείς υλοποίησης και για τους ενασχολούμενους με τα έργα και για την Ελληνική οικονομία και γιατί όχι και για την Ευρωπαϊκή οικονομία”, ανέφερε ο κ.Τσόκας και επεσήμανε ότι “σε 6 μήνες θα μπορούμε πολύ καλύτερα να ολοκληρώσουμε έργα. Το γνωρίζαμε όλοι ότι ορισμένα έργα παρουσίαζαν πρόβλημα τελευταίας στιγμής το οποίο πρέπει να πω ότι δεν οφείλεται ούτε στους φορείς , αλλά σε θέματα απαλλοτριώσεων, θέματα νομικά, στα οποία κολλούσαν”.

Για τον περιφερειάρχη “αυτοί οι 6 μήνες θα είναι καλύτεροι για όλους και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα και να τα αποπληρώσουμε.

Έχει γίνει ήδη η διαδικασία της επιτροπής παρακολούθησης όπου ζητάμε την γνώμη των φορέων οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης”.

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει να τρέχει το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο απάντησε: “Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης ήμασταν έτοιμοι να το ξεκινήσουμε μέσα στον Δεκέμβριο με την προσπελασιμότητα.

Με το Μέτρο 1 που έχει να κάνει με δρόμους και με αναπλάσεις. Δεν ξεκινήσαμε διότι «είχαμε τη μάχη του κλεισίματος του Γ΄». Θέλαμε λοιπόν να κλείσουμε αυτό, και ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε άλλον ένα παράγοντα, την πιστοποίηση. Και οι Νομαρχίες, οι μεγάλοι Δήμοι και οι Περιφέρειες, πιστοποιήθηκαν τώρα”, τόνισε και κατέληξε: “Θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε πανέτοιμοι και με την άνεση των 6 μηνών που έχουμε, για να κλείσουμε το Γ΄, αλλά και με την ετοιμότητα από πλευράς πιστοποίησης να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο. Και το πρώτο μέτρο που θα ξεκινήσει θα είναι αυτό. Δρόμοι. Και πάντα μιλάμε για δρόμους, πλην αυτών της Εθνικής οδού. Είναι ξεκάθαρο ότι με τον ΒΟΑΚ ασχολείται μόνον το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ”.