Κλιμάκιο της κυβέρνησης βρίσκεται από τις πρώτες ώρες που χτύπησε ο εγκέλαδος στη Λευκάδα, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πληγέντες και να εξαγγείλει τα κυβερνητικά μέτρα για την θεραπεία της κατάστασης. Το κλιμάκιο αποτελούν ο υφυπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Προστασίας Λάμπρος Παπαδήμας, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ιωάννης Τσακλίδης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Γεωργακόπουλος, η γγ περιφερείας Ιονίων Νήσων Αναστασία Κανελλοπούλου και ο ταξίαρχος του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στους σεισμοπαθείς δόθηκαν 300 σκηνές, εκ των οποίων οι 70 στήθηκαν σε καταυλισμό στο γήπεδο της Λευκάδας από δυνάμεις του στρατού, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, επισημαίνοντας ότι οι άστεγοι θα λάβουν άμεσο βοήθημα 6.000 ευρώ όταν καταγραφούν οι ζημιές της οικοσυσκευής τους ενώ τα κατεδαφιστέα σπίτια θα επιχορηγηθούν με δάνειο δωρεάν κατά το 30% και άτοκο 15ετές δάνειο κατά το 70%. Στο μεταξύ εκατό εκατομμύρια δραχμές δόθηκαν για τις ανάγκες της πρώτης στιγμής στους δήμους της Λευκάδας, και συνεργείο του ΥΠΕΧΩΔΕ με έμπειρο τεχνικό προσωπικό για τη μελέτη λιμενικών και οδικών έργων βρίσκεται στο νησί από την πρώτη στιγμή. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Τσακλίδης σημείωσε ότι το υπουργείο που έχει την ευθύνη για τη στεγαστική αποκατάσταση έστειλε επιτροπές αυτοψίας ελέγχου στα σπίτια που επλήγησαν. Ηδη έχουν γίνει έλεγχοι σε 700 σπίτια από τα οποία τα 262 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν δευτεροβάθμιοι έλεγχοι. Ειδικές μελέτες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αποκαταστήσει τις ζημιές στη μαρίνα της Λευκάδας σε συνεργασία με την υπηρεσία λιμενικών έργων, δήλωσε ο κ.Τσακλίδης. ''Ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις καθως και δυνάμεις του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού και του λιμενικού σώματος, βρίσκονται στο νησί από την πρώτη στιγμή προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες της Λευκάδας οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την αισιοδοξία τους δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Τσερτικίδης. Την ίδια στιγμή η αστυνομία περιπολεί επί 24ωρου βάσεως τους δρόμους της πόλης και των χωριών προκειμένου να παράσχει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πληγέντες Λευκάδιους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνος Τουρισμού Δημήτρης Γεωργακόπουλος ο οποίος βρισκόταν στο νησί μέχρι χθες εξήγγειλε ένα τουριστικό διαφημιστικό πακέτο για την ανάπτυξη της Λευκάδας καθώς και την ενίσχυσή του με τον οργανωμένο εσωτερικό τουρισμό μέσω της Εργατικής Εστίας, των ΚΑΠΗ κλπ. Το φολκλορικό φεστιβάλ της Λευκάδας που σε πείσμα των σημείων ανοίγει αύριο τις πύλες του, προκειμένου να τονωθεί το ηθικό του νησιού επιδοτείται με 45.000.000 δραχμές από την κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί και φέτος και να μην διακοπεί η 47χρονη πορεία του.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η δυσανάλογη αρνητική προβολή του σεισμού στη Λευκάδα, σημείωσε ο πολιτευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σολδάτος υπεύθυνος του τομέα τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί το κύριο εισόδημα του νησιού γιαυτό η ΝΔ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για να επιτευχθεί η άμεση αποκατάσταση στους νευραλγικούς οικονομικούς τομείς του νησιού. Τέλος ο Γεώργιος Βλάχος, βουλευτής της ΝΔ είπε ότι βρίσκεται στη Λευκάδα με εντολή του προέδρου του κόμματος, σημειώνοντας: ''Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης και θα συμβάλουμε δυναμικά στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων. Τόσο η νομαρχία όσο και ο δήμος Λευκάδας ανταποκρίθηκαν άμεσα στα προβλήματα του σεισμού, ενώ η Λευκάδα άντεξε και αντέχει. Σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την αισιοδοξία και τη φυσιολογική ροή της ζωής στο νησί''.
ΔΕΗΣΗ
Υπαίθρια δέηση για τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας ανέπεμψε ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στην αυλή του σχολείου δίπλα από το Μητροπολιτικό ναό Λευκάδος. Ο μακαριώτατος εξήγγειλε ότι η αρχιεπισκοπή Αθηνών θα βοηθήσει ως συμβολική ένδειξη συμπαράστασης του πληγέντος λαού της Λευκάδας με την αποστολή 75 τόνων εμφιαλομένου νερού, το οποίο άρχισε ήδη να αποστέλλεται σε μικρές ποσότητες. Εξάλλου, ο κ.Χριστόδουλος δήλωσε ότι η Εκκλησία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα των πολυτέκνων οικογενειών και θα προβλέψει κάποια επιχορήγηση για αυτές. Στη δέηση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ.Νικηφόρος, ο οποίος είπε ότι ο σεισμός αυτός ήταν μια δοκιμασία για τη στερέωση της πίστης, ενώ παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Πρεβέζης κ.Μελέτιος.

