Μέσω Γερμανίας επιστρέφουν στην Κρήτη οι 3 Ηρακλειώτισσες οι οποίες είχαν εγκλωβιστεί στην Ταϊλάνδη μετά την κατάληψη των δύο μεγάλων αεροδρομίων της Μπανγκόκ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Οπως είπαν οι ίδιες στην “Π”, η Ελληνική Πρεσβεία δεν τους πρόσφερε καμία βοήθεια ούτε γνώριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή πώς θα φύγουν από την χώρα.

Πρόκειται για τις Μαρία Σέγκου δημόσια υπάλληλο, Χρυσή Σκεπάρνη έμπορο και Δέσποινα Τζαγκουρνή ιδιωτική υπάλληλο οι οποίες ήταν αναγκασμένες να παραμείνουν κλεισμένες στο ξενοδοχείο τους στην Μπανγκόκ για λόγους ασφαλείας και νʼ ακούν με αγωνία τις εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Η Μαρία Σέγκου μας είπε ότι η Ελληνική Πρεσβεία στην Ταϊλάνδη δεν τους έδινε καμία συγκεκριμένη πληροφορία ούτε πρόσφερε κάποια βοήθεια για να μπορέσουν να φύγουν από την χώρα.

Οι 3 γυναίκες μπόρεσαν να ταξιδέψουν με την βοήθεια του πρακτορείου τους που κατόρθωσε να τους βρει 3 θέσεις σε αεροπλάνο που αναχώρησε χθες τα ξημερώματα για την Γερμανία.

Η κα Σέγκου τόνισε ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να φύγουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την Ταϊλάνδη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.Παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον 100 Ελληνες και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τουρίστες απʼ όλο το κόσμο περιμένουν με αγωνία τον επαναπατρισμό τους.

Ο δρόμος της επιστροφής στην Ελλάδα, για τους δεκάδες εγκλωβισμένους Έλληνες τουρίστες στην Μπανγκόκ, περνά από την εκτόνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ταϊλάνδη. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών τούς καλεί να μπουν σε ξένες πτήσεις για να διαφύγουν.

Στην Ταϊλάνδη έχουν εγκλωβιστεί για περίπου 10 ημέρες τουλάχιστον 100 Έλληνες, ενώ συνολικά ο αριθμός των τουριστών που προσπαθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους ξεπερνά τις 100.000.

Έλληνες ταξιδιώτες που επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης κάνουν έκκληση για τον επαναπατρισμό τους με μια πτήση τσάρτερ.

Αλλες κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας, των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας, έχουν ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες τους με πτήσεις τσάρτερ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ότι δύο C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επαναπατρίσουν τους Έλληνες τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα για την μετάβαση των στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ταϊλάνδη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Ταϊλάνδη προσπαθεί να βρει θέσεις για τους Έλληνες τουρίστες σε πτήσεις άλλων κρατών.