Του Γιάννη Ζωράκη

“Καταυλισμό φάντασμα” θα έπρεπε να θυμίζει υπό φυσιολογικές συνθήκες ο καταυλισμός των αθιγγάνων στα δυο Αοράκια, αφού όπως τονίζει ο δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού κ. Σισαμάκης, περισσότερες από 100 οικογένειες έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να απομακρυνθούν απʼ αυτόν, χωρίς όμως να το κάνουν.

Ετσι αντί ο καταυλισμός να συρρικνώνεται, ο αριθμός των αθιγγάνων δεν πιστοποιεί σε καμία περίπτωση επικείμενη απομάκρυνση τους και εν τέλει, εγκατάλειψη της περιοχής. Τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα, στον καταυλισμό κατοικούν περίπου διακόσιες οικογένειες οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να εγκαταλείψουν τα παραπήγματα στα οποία διαμένουν.

Το πρόβλημα απασχολεί έντονα την Πολιτεία, η οποία κατʼ επανάληψη έχει πραγματοποιήσει ενέργειες για την απομάκρυνση των αθιγγάνων, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και ποικίλα, ενώ το τελευταίο μάλιστα διάστημα έχουν ενταθεί.

Ο δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού εκφράζει πλέον την αγανάκτηση του για την κατάσταση, υποστηρίζοντας πως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για διευθέτηση του θέματος, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς των αθιγγάνων για να συμμορφωθούν.

Εντονότατη είναι ωστόσο και η κριτική των αθιγγάνων προς τον δήμο. Οι κάτοικοι του καταυλισμού υποστηρίζουν πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου η κατάσταση οδηγούνταν σε λύση, αλλά η δημοτική αρχή δεν έπραξε τα δέοντα, ώστε κάτι τέτοιο τελικά να υλοποιηθεί.Ο δήμος έπραξε το χρέος τουΤην πεποίθηση πως ο δήμος Νέας Αλικαρνασσού έχει πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος των αθιγγάνων, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Σισαμάκης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σισαμάκης, ο δήμος είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκχώρηση των δανείων, ώστε να πραγματοποιηθεί η άμεση μετεγκατάσταση των αθιγγάνων σε άλλες περιοχές.

“Από την πλευρά μας φροντίσαμε ώστε να δίνονται σύντομα οι εγγυητικές, αφού βεβαίως πραγματοποιούνταν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ώστε οι αθίγγανοι να προχωρούν στην άμεση εκταμίευση των δανείων” τόνισε ο κ. Σισαμάκης, διευκρινίζοντας:

“Έως τώρα έχουν εκταμιευτεί και χρησιμοποιηθεί 109 δάνεια, πράγμα που σημαίνει πως 109 οικογένειες θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τον καταυλισμό”.

Ο κ. Σισαμάκης παράλληλα, εξέφρασε την αντίδραση του για την διαμορφωμένη κατάσταση, υποστηρίζοντας πως είναι χρέος όλων, ακόμα και των αθιγγάνων, να συμμορφώνονται με τους νόμους του Κράτους.

“Κάποτε λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε τα ευχολόγια απέναντι στους αθίγγανους και να γίνει κατανοητό πως η Πολιτεία κάνει το χρέος της, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Πολιτεία” καταλήγει ο δήμαρχος.Τα λεφτά έγιναν “Ντάτσουν”Την δική του εκδοχή για το ζήτημα, δίνει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Αθιγγάνων κ. Θανάσης Κατσαρής, αφήνοντας αιχμές εναντίον της δημοτικής Αρχής.

“Δόθηκαν κάποια χρήματα, κανείς δεν θα το αρνηθεί, αλλά αυτά ήταν μόνο 60.000 ευρώ, οπότε δεν έφταναν για τις αγορές σπιτιών παρά μόνο στα βουνά” αναφέρει ο κ. Κατσαρής, προσθέτοντας: “Έγιναν κάποιες αγορές, αλλά τα σπίτια που αγοράστηκαν ήταν κατώτερου επιπέδου και σε απομακρυσμένες περιοχές, οπότε οι άνθρωποι που τα πήραν στην πλειοψηφία τους επέστρεψαν στον οικισμό”.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των χρημάτων, ο κ. Κατσαρής, παραδέχεται: “Πολλοί νόμισαν πως με τα χρήματα αυτά γίνονται μέτοχοι σε τράπεζες. Άλλοι έκαναν τα χρήματα Ντάτσουν αυτοκίνητα. Όμως τα δάνεια τρέχουν και λύση τελικά δεν έχει βρεθεί”.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατσαρής υποστηρίζει, πως ο δήμος Αλικαρνασσού, είχε παλαιότερα προχωρήσει σε μια σημαντική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό.

“Μας είχαν υποσχεθεί παλαιότερα να γίνει ένας οικισμός εκεί που τώρα είναι το κλειστό Νέας Αλικαρνασσού. Γιατί τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο; Αν είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο, σήμερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα” αναφέρει ο κ. Κατσαρής.