Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Κυνηγούν αδέσποτα σκυλιά, βλέπουν να περνούν ανάμεσά τους μαμάδες με καροτσάκια, βρίσκουν καθημερινά χρησιμοποιημένες σύριγγες ανάμεσα σε σωρούς από σκουπίδια, περνούν αρκετές ώρες της μέρας σε χώρους χωρίς παράθυρα και όλα αυτά σε ένα κτήριο δίπλα σε γκρεμό σαράντα μέτρων!

Και όμως αυτή είναι η καθημερινότητα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, που λειτουργεί προσωρινά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κτήριο της 1ης ΕΠΑΣ στην Αγία Αικατερίνη. Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπιζαν και οι μαθητές της ΕΠΑΣ, που στεγάζεται πλέον στο 1ο ΣΕΚ.

Προβλέποντας ότι θα υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα αρκετοί γονείς προτίμησαν άλλα γυμνάσια για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα η δύναμη του σχολείου να μειωθεί κατά το 1/6. Σʼ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η ταλαιπωρία από τη μεταφορά με λεωφορεία και μια σειρά από μικροπροβλήματα, που συσσωρεύονται και δυσκολεύουν την καθημερινότητα μαθητών και καθηγητών.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση, καθηγητές, μαθητές και γονείς δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν να παραμείνουν στο κτήριο πέραν του ενός διδακτικού έτους, αλλά θα επιμείνουν στην επιστροφή του 1ου Γυμνασίου στο Καπετανάκειο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη στατική επάρκεια στην πτέρυγά του.

Το πρόβλημα του χώρου ήταν γνωστό πριν τη μεταστέγαση του 1ου Γυμνασίου στην ΕΠΑΣ. Οι αίθουσες δεν ήταν αρκετές για τους 360 μαθητές που είχε πέρσι το σχολείο και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν φέτος στους 298, δύο τμήματα της Αʼ Γυμνασίου λειτουργούν σε αίθουσες που προορίζονταν για αποθήκες και δεν έχουν παράθυρα! Σύμφωνα με το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Γιώργο Χαλκιαδάκη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε δεσμευθεί ότι θα τοποθετηθούν δύο λυόμενες αίθουσες για τις ανάγκες αυτών των τμημάτων, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Τον πρώτο καιρό οι καθηγητές και οι γονείς έτρεμαν από το φόβο τους μήπως συμβεί κάποιο ατύχημα, γιατί η αυλή δεν ήταν προφυλαγμένη, τα κάγκελα ήταν σπασμένα και με ανοίγματα σε αρκετά σημεία, ακόμα και εκεί που βρίσκεται ο γκρεμός δεκάδων μέτρων. Αυτό αντιμετωπίστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, η κεντρική είσοδος του σχολείου, που απέχει πολλά μέτρα από το κεντρικό κτήριο παραμένει πάντα ανοιχτή, με κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο μαθητές, εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους. «Δεν μπορούμε να την κλείσουμε γιατί είναι μακριά από τη σκάλα όπως κατεβαίνουμε από το κτήριο, οπότε ένας πολίτης ή ένας μαθητής αν θέλει να μπει θα υπάρχει δυσκολία στο να μας ειδοποιήσει» λέει ο κ.Χαλκιαδάκης και προσθέτει «Έτσι παραμένει ανοιχτή η κεντρική καγκελόπορτα. Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη να δοθεί ένας φύλακας που θα επιβλέπει ποιος θα μπαίνει και ποιος θα βγαίνει. Μιλάμε για μικρά παιδιά και παρά τις οδηγίες μας πολλά βγαίνουν έξω στους δρόμους νʼ αγοράσουν κάτι από τη γειτονιά και έχουμε συχνά τιμωρίες και επιπλήξεις για τέτοια ζητήματα. Εμείς ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο κ.Αλεξάκη να έρθει από το Καπετανάκειο ο ένας από τους δύο φύλακες, αλλά μάλλον έχει κολλήσει το θέμα».

Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στο κτήριο, όπως βάψιμο κάποιων χώρων, απολύμανση κ.ά., η καθημερινότητα είναι δύσκολη γιατί το κτήριο δεν είναι λειτουργικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου, το κυλικείο βρίσκεται στο εσωτερικό του κτηρίου, ακριβώς απέναντι από το γραφείο των καθηγητών (όπου δεν υπάρχουν παράθυρα…). Στα διαλείμματα βρίσκονται στο σημείο αυτό περίπου διακόσιοι μαθητές και η κατάσταση είναι απερίγραπτη.

«Υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της μετακίνησης, το οποίο γνωρίζαμε εξαρχής. Δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση ότι μπαίνουν στο πούλμαν, άρα πηγαίνουν εκδρομή. Είναι λίγο ασύμβατο με τη διδακτική πράξη της ημέρας. Αν ένα τμήμα σχολάσει νωρίτερα, τα παιδιά παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι την ώρα που θα έρθουν τα λεωφορεία, δηλαδή στις 2μμ» τονίζει ο κ.Χαλκιαδάκης, ο οποίος προσθέτει και το ζήτημα της καθαριότητας στους χώρους γύρω από το σχολείο. Αυτό γιατί έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και απειλείται η υγεία των παιδιών.

Το σχολικό συμβούλιο του 1ου Γυμνασίου έχει εντοπίσει όλα αυτά τα προβλήματα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η εργολαβία στο χώρο του Καπετανάκειου, ώστε να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο. «Υπάρχει ο φόβος ότι αν το σχολείο παραμείνει και για έναν ακόμα χρόνο εδώ, οι πληγές που θʼ ανοιχτούν για νʼ αντιμετωπιστούν θα περάσουν πολλά χρόνια. Θα υπάρχει διαρροή και πτώση του επιπέδου του σχολείου που ήταν αρκετά καλό τα προηγούμενα χρόνια με τη λειτουργία του στο Καπετανάκειο. Απαίτηση λοιπόν είναι να τελειώνει-γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν τελειώσει οι εργασίες- να επιταχύνει τη διαδικασία ανακατασκευής του κτηρίου και βελτίωσης των υποδομών του, έτσι ώστε μέσα στα προβλεπόμενα όρια, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς να επιστρέψουμε στο κτήριο μας κανονικά» λέει ο διευθυντής του σχολείου και καταλήγει «Το σχολείο αυτό ταλαιπωρείται. Δε μπορεί να ταλαιπωρηθεί δεύτερη χρονιά. Πρέπει να επιστρέψει και να οργανωθεί στο χώρο του. Επειδή το σχολείο μας είναι αιμοδότης του 1ου Λυκείου, θα εμφανιστούν αυτές οι πληγές και στο Λύκειο. Πρέπει να προχωρήσει η εργολαβία, να φτιαχτεί το κτήριο, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στην κανονική μας λειτουργία».

Η «Π» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντινομάρχη κ.Κοκοσάλη σχετικά με το θέμα των εργασιών στο Καπετανάκειο και δήλωσε ότι συνεχίζονται και θα παραδοθεί το έργο μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, οι εργασίες δε γίνονται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, γιατί προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης μιας επιπλέον μελέτης για τη στατικότητα της πτέρυγας του Γυμνασίου.

«Δυσκολευόμαστε στο νέο κτήριο»

Η πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου Ελεάνα Σπιθάκη λέει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είναι πολλά, αν και ορισμένα αντιμετωπίστηκαν από το διευθυντή και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Η ίδια αναφέρει την περίπτωση των δύο τμημάτων που κάνουν μάθημα στις αίθουσες χωρίς παράθυρα, στην περίφραξη και στις ελλείψεις σχετικά με το μάθημα της φυσικής αγωγής. «Όλα τα παιδιά έχουν δυσαρεστηθεί. Το σχολείο δε λειτουργεί ομαλά γιατί έγιναν αυτές οι αλλαγές και είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε. Η μεταφορά των λεωφορείων μας δυσκολεύει, ενώ άλλο ένα πρόβλημα είναι η παρουσία εξωσχολικών κάθε βράδυ, γιατί το πρωί βρίσκουμε μολυσμένα αντικείμενα, όπως σύριγγες. Όταν τα βλέπει αυτά ένα παιδί Γυμνασίου σοκάρεται» προσθέτει.

«Να επιστρέψει το σχολείο στο Καπετανάκειο, μόλις ολοκληρωθεί η πτέρυγά του»

Πέρα από το θέμα των «τυφλών» αιθουσών, ο φυσικός Γιάννης Καταλαγαριαννάκης μιλά και για άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μαθητών, λέγοντας «Η αυλή κρίνεται από το σύλλογο των καθηγητών επικίνδυνη επειδή ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας γκρεμός σαράντα μέτρων. Όλο το σχολείο κατεβαίνει από μικρές σκάλες που είναι επικίνδυνες για να μπαίνουν και να βγαίνουν τα παιδιά. Η μεταφορά των παιδιών δε γίνεται με κάποια φροντίδα και μέριμνα εκ μέρους της Νομαρχίας. Είναι μακριά από τα σπίτια και την περιοχή τους. Υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα. Στο διάλειμμα χτυπάει το κουδούνι και 200-300 παιδιά πηγαίνουν στο κυλικείο, το οποίο είναι εντός του σχολείου. Ο σύλλογος των καθηγητών είναι σʼ ένα γραφείο που ούτε κι αυτό αερίζεται και βρίσκεται μπροστά από το κυλικείο. Δεν είναι το σχολείο λειτουργικό. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει μια παρέμβαση από τη μεριά της νομαρχίας έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα ώστε να υπάρχει ασφάλεια, να τοποθετηθούν δύο λυόμενες αίθουσες για να φύγουν απʼ αυτές που είναι σαν ντουλάπες». Καταλήγοντας, ο κ.Καταλαγαριαννάκης υπογραμμίζει ότι με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος Καθηγητών θʼ απαιτήσει μόλις αποπερατωθούν οι εργασίες στο 1ο Γυμνάσιο, να επιστρέψει στο χώρο του.

Ο φυσικός Βασίλης Τσαμπουράκης προσθέτει ότι η αυλή του σχολείου είναι μικρή και προβληματική και όταν κάποιο τμήμα έχει γυμναστική, ενοχλούνται τα τμήματα που βρίσκονται στις αίθουσες. Επίσης, τονίζει ότι δεν υπάρχουν μπασκέτες, φιλές για βόλεϋ, ούτε και στέγαστρο. Ο ίδιος λέει «Σʼ αυτό το κτήριο δεν υπάρχει η δυνατότητα για λειτουργία εργαστηρίου φυσικοχημείας. Οπότε κάνουμε τα μαθήματα αυτά πολύ θεωρητικά, ενώ στο Καπετανάκειο είχαμε ένα πολύ καλά οργανωμένο εργαστήριο».

«Ήρθαμε σʼ αυτό το σχολείο με ιδιαίτερα πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε να λύσουμε ορισμένα, όμως ό,τι φτιάχνουμε καταστρέφεται» λέει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Μιχάλης Σαριδάκης και προσθέτει «Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα φιλέ για να παίζουν τα παιδιά βόλεϋ, όμως την επόμενη μέρα βρίσκαμε το φιλέ κατεστραμμένο. Υπάρχει απόλυτο σκοτάδι στην αυλή και καθένας φαντάζεται τι μπορεί να κάνουν εκεί οι εξωσχολικοί τα βράδια. Δεν υπάρχουν μπασκέτες και η αυλή είναι πολύ μικρή. Πολύ συχνά χρειάζεται λόγω των αναγκών του προγράμματος να είμαστε και δύο γυμναστές με δύο τμήματα στον ίδιο χώρο. Φανταστείτε τι μάθημα μπορούμε να κάνουμε». Ο κ.Σαριδάκης έχει αντιμετωπίσει και καταστάσεις που είναι για γέλια και για κλάματα, όπως την είσοδο αδέσποτων σκυλιών στην αυλή, ή τη διέλευση γυναικών φορτωμένων με ψώνια που σπρώχνουν καρότσια με μωρά. «Κάποιες φορές βρίσκουμε σύριγγες, άλλες φορές έχουν ουρήσει εξωσχολικοί στην αυλή. Είναι σοβαρά προβλήματα, ζητήματα υγιεινής. Τώρα έβαλαν τα κάγκελα και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Περιμένουμε και κάποια βοήθεια. Χρειάζεται σχολικός φύλακας για να μη μπαίνουν εξωσχολικοί ενώ κάνουν γυμναστική τα παιδιά» καταλήγει.

Οι γονείς κοντά στο σχολείο

Έντονα δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου για την επίλυση των προβλημάτων. Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Ιωακειμίδης δηλώνει «Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά τις πρώτες μέρες που ήρθαμε στο κτήριο της Αγίας Αικατερίνης. Τα κάγκελα ήταν σπασμένα, οι αίθουσες και οι διάδρομοι ήταν άβαφοι. Εμείς είμαστε ένα συμβούλιο 20 περίπου ημερών και ξεκινήσαμε αμέσως δουλειά και προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε την επίλυση όλων των προβλημάτων του σχολείου με τη βοήθεια του κ.Διευθυντή αποταθήκαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας. Έχουμε ήδη πιέσει αρκετά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν καλό τέλος. Ενημερωθήκαμε και από το διευθυντή προχθές ότι έγινε η απολύμανση του κτηρίου πράγμα που σημαίνει και ότι ο διευθυντής δουλεύει καθημερινά». Ο κ.Ιωακειμίδης προσθέτει ότι οι μαθητές αγανακτισμένοι από την κατάσταση προχώρησαν πρόσφατα σε κατάληψη του κτηρίου, που κράτησε μόλις τρεις μέρες, γιατί «Εμείς απʼ την πλευρά μας σαν γονείς προσπαθήσαμε να τα ενημερώσουμε, να τους πούμε ποιο είναι το σωστό και έτσι έληξε ομαλά. Έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς σαν γονείς να νουθετούμε τα παιδιά μας να μην προβαίνουν σε πράξεις αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές άσχετα με τα αιτήματά τους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι διεκδίκησης των δικαίων αιτημάτων τους και εμείς σαν σύλλογος είμαστε δίπλα τους για να διεκδικήσουμε μαζί την επίλυσή τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γονεών και Κηδεμόνων ανέλαβε με δικά του έξοδα να βάψει διαδρόμους και αίθουσες στο σχολείο. Παράλληλα, στηρίζει το αίτημα για επιστροφή του 1ου Γυμνασίου στο Καπετανάκειο, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στην πτέρυγά του.