Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Στον ειδικό εφέτη ανακριτή διαβιβάστηκαν όλες οι δικογραφίες που μέχρι πρότινος χειρίζονταν οι αρμόδιοι ανακριτές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Οι δικογραφίες ενοποιήθηκαν καθώς αφʼ ενός σε διαφορετικές δικογραφίες υπήρχαν κοινοί εμπλεκόμενοι, αφʼ ετέρου θα έπρεπε να διερευνηθούν εξειδικευμένα ζητήματα οικονομικής υφής.

Είναι η πρώτη υπόθεση σε επίπεδο Κρήτης για την οποία ορίζεται Ειδικός Εφέτης Ανακριτής για τον χειρισμό της


Ως δίκη του αιώνα για τα χρονικά της Κρήτης χαρακτηρίζουν πολλοί την εκδίκαση της υπόθεσης των Ζωνιανών λόγω της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας, του τεράστιου αριθμού των κατηγορουμένων-οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 50- αλλά και των πολλαπλών πτυχών της που δεν περιορίζονται μόνο στο ποινικό κομμάτι αλλά και στο οικονομικό με αιχμή του δόρατος το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες τον χειρισμό της πρωτοφανούς υπόθεσης-ορίστηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών- είναι εξαιρετικά λεπτομερής και διεισδυτικός και «ξεσκονίζει» κάθε πτυχή της δαιδαλώδους υποθέσεως.

Είναι ενδεικτικό ότι πέραν του βασικού πυρήνα των περίπου δεκαπέντε κατηγορουμένων, η εμπλοκή των οποίων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, σήμερα ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων προσεγγίζει τους 50 (!). Και δεν αποκλείεται-όπως λένε οι πληροφορίες-να φθάσει και 60.

Η εμπλοκή των επιπλέον ατόμων που αντιμετωπίζουν επιμέρους κατηγορίες προέκυψε στη διάρκεια των ανακρίσεων και συμπληρωματικών απολογιών ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή με αποτέλεσμα κάποιοι ήδη να έχουν προφυλακιστεί και άλλοι να έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως η επιβολή τεραστίων ποσών χρηματικής εγγύησης, ύψους ακόμα και 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις και οι απολογίες συνεχίστηκαν χωρίς καμία διακοπή καθʼ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις περισσότερες ημέρες να εμφανίζονται ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή 2-3 Ζωνιανοί.

Πρόκειται κυρίως για στενούς συγγενείς των αρχικών συλληφθέντων και προφυλακισμένων, πατέρες, μητέρες, ξαδέρφια, θείους, ανίψια κλπ.

Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών είναι γνώριμα πρόσωπα στα ΜΜΕ καθώς τον περασμένο Νοέμβριο απευθύνθηκαν πολλές φορές σε αυτά προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άδικη σύλληψη των δικών τους ανθρώπων.

Από την άλλη, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλοκή κάποιων προέκυψε μετά από «καρφωτές» καταθέσεις που έγιναν σε βάρος τους από συγγενείς άλλων προφυλακισμένων ή συλληφθέντων, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν ποινικά την συμμετοχή τους στα αδικήματα που έχουν «χρεωθεί».

Μέσα στο προσεχές διάστημα ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο του. Η εκδίκαση της υπόθεσης πρόκειται να προσδιοριστεί πολύ σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι η δίκη δεν θα γίνει επί κρητικού εδάφους. Ως πιο πιθανή εκδοχή φέρεται εκείνη της εκδίκασης της υποθέσεως στην Αθήνα και είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει μήνες. Ως εκ τούτου μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το τι κόσμος θα χρειαστεί να μετακινηθεί και να …εγκατασταθεί εκείνο το διάστημα στην Αθήνα, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, συγγενείς, φίλοι, δικηγόροι κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στον ειδικό εφέτη ανακριτή διαβιβάστηκαν όλες οι δικογραφίες που μέχρι πρότινος χειρίζονταν οι αρμόδιοι ανακριτές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Οι δικογραφίες ενοποιήθηκαν καθώς αφʼ ενός σε διαφορετικές δικογραφίες υπήρχαν κοινοί εμπλεκόμενοι, αφʼ ετέρου θα έπρεπε να διερευνηθούν εξειδικευμένα ζητήματα οικονομικής υφής. Είναι η πρώτη υπόθεση σε επίπεδο Κρήτης για την οποία ορίζεται ειδικός εφέτης ανακριτής για τον χειρισμό της.