
Στο βάθος, ίσως αυτό που διακυβεύεται, είναι ένα από τα επόμενα βραβεία Νόμπελ Φυσικής. Και οι δύο επιστήμονες είναι κατʼ εξοχήν υποψήφιοι για να το πάρουν, όμως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο το πείραμα θα επιβεβαιώσει ή όχι τις θεωρίες τους. Αν το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού» (που ονομάστηκε έτσι επειδή θεωρείται ότι βρίσκεται παντού γύρω μας, αλλά κανείς δεν το έχει δει) δεν βρεθεί, ο Χιγκς δύσκολα θα πάρει το δικό του Νόμπελ.
Η κόντρα Χόκινγκ-Χιγκς, που ξέφυγε από τα συνήθη επιστημονικά παρασκήνια, ήλθε να επισκιάσει κάπως το πανηγυρικό κλίμα για την έναρξη του πειράματος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) της Γενεύης και, με τον τρόπο της, να δείξει πόσα διακυβεύονται για το επιστημονικό κατεστημένο από την εξέλιξη του πειράματος.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία των Times του Λονδίνου, ο Χιγκς, επιτιθέμενος ευθέως κατά του Χόκινγκ σε συνέντευξη στο Εδιμβούργο, την πόλη γέννησης και εργασίας του, δήλωσε ότι το έργο του τελευταίου «δεν είναι αρκετά καλό» και πρόσθεσε ότι κανείς φυσικός δεν θα θεωρούσε σωστή την πεσιμιστική άποψη του Χόκινγκ ότι δεν θα βρεθεί το επίμαχο μποζόνιο, το οποίο εξηγεί πώς αποκτούν μάζα τα υπόλοιπα σωματίδια.
Ο Χόκινγκ υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία της ανεύρεσης του μποζονίου του Χιγκς και προτιμά να τονίζει ότι υπάρχουν άλλες πιο ενδιαφέρουσες πιθανές ανακαλύψεις από το πείραμα, π.χ. σε σχέση με τις μαύρες τρύπες, κατʼ εξοχήν πεδίο έρευνας του ίδιου.
Ο Χιγκς, που για πρώτη φορά, πριν από 44 χρόνια, υπέθεσε την ύπαρξη του σωματιδίου, το οποίο τελικά πήρε το όνομά του, απάντησε ανάλογα: «Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει την εργασία όπου ο Στίβεν Χόκινγκ κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Όμως, έχω διαβάσει μια που έγραψε, που νομίζω είναι η βάση για το είδος των υπολογισμών που κάνει, και ειλικρινά δεν νομίζω ότι ο τρόπος που τους κάνει, είναι αρκετά καλός.
Η κατανόησή μου είναι ότι βάζει μαζί θεωρίες της σωματιδιακής Φυσικής και της βαρύτητας με έναν τρόπο που κανείς θεωρητικός φυσικός δεν θα πίστευε ότι αποτελεί σωστή θεωρία».

