Ρεπορτάζ Κατερίνα Μυλωνά

Οργασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων και δημιουργικών δραστηριοτήτων υπάρχει αυτή την περίοδο στις Αρχάνες, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων, τοπικών προϊόντων & καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πολύ μεράκι, δήμος και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, διοργανώνουν τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει όλη η κοινωνία των Αρχανών αλλά και πλήθος επισκεπτών. Το δικό τους τόνο στις εκδηλώσεις βάζουν τα εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας που λειτουργούν στις Αρχάνες υπό την αιγίδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και του Λαογραφικού Μουσείου Αρχανών.

«Γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης της παλιάς μας αγοράς με σκοπό να δώσουμε μια εικόνα πώς ήταν οι Αρχάνες τη δεκαετία του ʽ50», αναφέρει στην «Π» ο δήμαρχος Αρχανών, Δημήτρης Φραγκουλάκης. Με την έκθεση των παραδοσιακών προϊόντων, παράλληλα, δίνεται ώθηση στην τοπική αγορά αφού ο κόσμος γνωρίζει και εκτιμά τα προϊόντα που παράγονται στις Αρχάνες και φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητά τους.

Η υπεύθυνη του λαογραφικού μουσείου Αρχανών και «ψυχή» της προσπάθειας που γίνεται στην περιοχή, Ελένη Καλοχριστιανάκη, αναφέρει πως όταν είδε το ενδιαφέρον που έδειχναν οι μικροί μαθητές για την παράδοση σκέφτηκε να το αξιοποιήσει κι έτσι σιγά- σιγά στήθηκαν τα εργαστήρια. Το παλαιότερο είναι το ζωγραφικής που ανήκει τώρα στο ΚΔΑΠ Αρχανών αλλά λειτουργεί από το 1994 και σήμερα φιλοξενεί περίπου εξήντα παιδιά. Στο ΚΔΑΠ υπάρχουν, ακόμα, εργαστήρια παιδικής λογοτεχνίας, κατασκευών και κουκλοθεάτρου. Στην αγορά των Αρχανών, εδώ και ένα χρόνο περίπου, λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής, με υπεύθυνη την κ. Καλοχριστιανάκη, η οποία επιβλέπει, ακόμα, το εργαστήριο κουλοθεάτρου, μαζί με την Μαρία Πεδιαδίτου, η Άννα Μαλλιωτάκη είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου ψηφιδωτού, η Ρένα Παπαδάκη Πλουμίδου του χορού, η Θεονύμφη Γενετζάκη της κεραμικής τέχνης. Επίσης, λειτουργούν εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και λαϊκής παράδοσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει με ενθουσιασμό σύσσωμη η κοινωνία των Αρχανών. Ήδη έχουν γίνει εκδηλώσεις για την κεραμική τέχνη, αφιέρωμα στα παλιά επαγγέλματα που έχουν χαθεί στην εποχή μας, «ανοίγουμε το παραμυθοσεντουκο στο λαογραφικό μουσείο», για την τέχνη του ψηφιδωτού και αφιέρωμα στο ψωμί.