Εγκρίθηκε χθες από το παγκόσμιο συνέδριο της FIFA στο Σίδνεϊ το ριζοσπαστικό σχέδιο του προέδρου της, Ζεπ Μπλάτερ, για τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ξένων που αγωνίζονται στις ενδεκάδες των συλλόγων.

Ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ομοσπονδίας είχε προτείνει να επιβάλλεται η χρησιμοποίηση έξι γηγενών παικτών στο βασικό σχήμα, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η εθνική ταυτότητα των συλλόγων και των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, καθώς επίσης και για να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός. Βάσει του πλάνου από το 2010 κάθε ομάδα θα υποχρεούται να έχει τέσσερις γηγενείς ποδοσφαιριστές στο βασικό σχήμα, τον επόμενο χρόνο πέντε και το 2012 έξι. Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 155 μέλη, μόλις 5 κατά, ενώ 40 απείχαν από την ψηφοφορία. Παράλληλα η UEFA παρείχε την πλήρη της στήριξη, αν και ο πρόεδρος Μισέλ Πλατινί επισήμανε πως οι 30 ομοσπονδίες της Ευρώπης κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα δικαστήρια από τους συλλόγους που θα θεωρήσουν πως πλήττονται τα συμφέροντά τους. Ο Ζεπ Μπλάτερ έλαβε την εντολή από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να ερευνήσει κάθε πιθανό τρόπο για την εφαρμογή του πλάνου του, το οποίο σε πρώτη φάση έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία θεωρεί πως παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και η ελεύθερη διακίνησή τους είναι κάτι που πρέπει να σέβονται όλοι. Το σχέδιο "6+5" αποτελεί καταστρατήγηση αυτού του δικαιώματος και για αυτό του βγάζουμε κόκκινη κάρτα», δήλωσε προ ημερών στις Βρυξέλλες ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τον τομέα της απασχόλησης, Βλάντιμιρ Σπίντλα.

Στο μεταξύ, το συνέδριο της FIFA ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα (με ψήφους 175-1) την υιοθέτηση του κώδικα ντόπινγκ της WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ντόπινγκ). Στο παρελθόν η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού σε ποδοσφαιριστές που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών μία φορά, ωστόσο από την 1/1/2009 θα υπάρξει πλήρης ταύτιση. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Σοφοκλής Πιλάβιος, δήλωσε πως «η FIFA και η WADA θα συνεργάζονται στενά στο θέμα του ντόπινγκ στο μέλλον». Τέλος, η FIFA έκανε γνωστό πως για το 2007 παρουσίασε κέρδη ύψους 31 εκατ. ευρώ, αφού είχε έσοδα 569 εκατ. ευρώ και έξοδα 538 εκατ. ευρώ.



Μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν ότι η διοργάνωση θα στεφθεί από επιτυχία. Περισσότερα από 1.050.000 εισιτήρια έχουν ήδη πουληθεί και να σκεφτεί κανείς ότι οι αιτήσεις έφταναν στον αριθμό των 10.359.177 από 142 διαφορετικές χώρες! Ο Τύπος θα εκπροσωπηθεί από 10.000 ανθρώπους, που θα διαπιστεύουν για τους αγώνες. Αυτοί που δεν θα δουν τους αγώνες από κοντά, θα έχουν την ευκαιρία της τηλεόρασης, και πιστεύεται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια συνολικά για όλους τους αγώνες. Ακόμα το επίσημο site της διοργάνωσης αναμένεται να έχει 1,2 δισεκατομμύρια επισκέψεις στις σελίδες του. Στο μεταξύ συνολικά 17.644 άνθρωποι από 150 χώρες είχαν τη ελπίδα να ζήσουν από κοντά τους αγώνες έστω και σαν εθελοντές. Από αυτούς 10.000 πέρασαν από συνέντευξη και 5.000 θα χρησιμοποιηθούν τελικά στα γήπεδα σε διάφορους ρόλους, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία να είναι 78 ετών. Συνολικά 682 μαθητές ηλικίας από έξι μέχρι δέκα ετών θα συνοδέψουν τους παίκτες στην είσοδο των ομάδων στους 31 αγώνες. Από τους αριθμούς και μόνο φαίνεται ότι το EYRO 2008 θα είναι… πλούσιο.