Της Κατερίνας Μυλωνά

Την αναγκαιότητα να διατηρηθεί αρραγές το εθνικό μέτωπο και για το επόμενο βήμα στο θέμα των Σκοπίων υπογράμμισε, από το Ηράκλειο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και τόνισε πως πρέπει να τεθούν σε βάσεις ισοτιμίας οι σχέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ενώ κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία και δημοσκοπικό ενθουσιασμό. Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, είναι η απόσυρση του ασφαλιστικού και νέες ρυθμίσεις που θα γίνουν προς όφελος των πολιτών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν χθες ο κεντρικός ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε εν όψει των φοιτητικών εκλογών της ερχόμενης Τετάρτης 9 Απριλίου. Στην ομιλία του με θέμα «ο ρόλος των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση» τόνισε πως τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα πρέπει, καθαρά και απροσχημάτιστα, να μετατραπούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επικεντρώθηκε, ακόμα, στο δημόσιο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Το ΤΕΙ Κρήτης είναι ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει διαμορφώσει δική του παράδοση και τη δική του πολύ δυναμική ταυτότητα», τόνισε. Όπως είπε, μπορεί η επικαιρότητα να αναδεικνύει άλλα προβλήματα αλλά για το μέλλον της νέας γενιάς αυτά που συνδέονται με τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, πανεπιστημίου και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν πάντα τη δική τους αυτοτελή και αναντικατάστατη σημασία. «Πρέπει να δώσουμε στο σπουδαστή ευκαιρίες συμμετοχής», σημείωσε.

«Όχι στην αλαζονεία»

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει έναν αταλάντευτο στόχο, τη διεκδίκηση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, της πολιτικής εκπροσώπησης μιας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας που, όπως είπε, υπάρχει. «Εμείς θέλουμε μια αυτοδυναμία για να κάνουμε κάτι διαφορετικό και όχι μια από τα ίδια. Θέλουμε μια αυτοδύναμη και όχι αυτάρεσκη και αλαζονική κυβέρνηση», ανέφερε και τόνισε πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα δεν μπορεί να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ επιζητά νέα μεγάλη πλειοψηφία που να επικοινωνεί με τους πολίτες και να ανοίγει διαύλους συνεργασίας, διαλόγου και συναίνεσης με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, «αρχής δεδομένης από τις προοδευτικές δυνάμεις, αρχής δεδομένης από τις δυνάμεις του ΣΥΝ», είπε. Ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έναν «δημοσκοπικό ενθουσιασμό» κι αυτό οδηγεί σε λάθη υφολογικά και πολιτικά, «πρέπει να αποφεύγουμε την αλαζονεία, ανεξάρτητα από τη θέση που βρισκόμαστε μέσα στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως μια αξιοπρεπής και καλόπιστη σχέση αναβαθμίζει το πολιτικό μας σύστημα και ανοίγει προοπτικές να εκφραστεί αυτή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει».

«Αρραγές μέτωπο»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως οι εξελίξεις στο Βουκουρέστι δείχνουν ότι όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο μπορούν να έρθουν και σημαντικά αποτελέσματα, «ο κ. Καραμανλής διατύπωσε την ενιαία θέση της χώρας που υποστήριξε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε πως είναι ανάγκη να τεθούν σε νέες αξιόπιστες βάσεις ισοτιμίας οι σχέσεις ανάμεσα στη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αφορά και τη λειτουργία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως η διαδικασία για το όνομα των Σκοπίων πρέπει να μείνει ανοιχτή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα ασκεί μια θεμιτή, κατά το διεθνές δίκαιο, πίεση προς τα Σκόπια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι πάντων», ανέφερε. Ο ρόλος που παίζουν οι ΗΠΑ, όπως είπε. πρέπει να εντάσσεται στη λογική της διαδικασίας του ΟΗΕ και τη λογική του διεθνούς δικαίου. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αρραγές το μέτωπο και να διαμορφώσουμε την πολιτική μας για το επόμενο βήμα με στόχο να βρεθεί μια λύση που να είναι εφικτή», τόνισε.

Δικαστική οδός

Στα δικαστήρια μεταφέρεται, πλέον, ο αγώνας κατά του ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου, «όλες οι κρίσιμες διατάξεις θα παραμεριστούν σταδιακά ως αντισυνταγματικές, ο νόμος είναι πρακτικά ανεφάρμοστος. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει καταστήσει αντίπαλό της την κοινωνία, έχει κάνει μια σκληρή ταξική επιλογή χωρίς να επικαλείται κάποιο όφελος μακροπρόθεσμο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Έχουμε μπροστά μας δυο μεγάλα μέτωπα, της αλλαγής των συσχετισμών στο εκλογικό σώμα και το μέτωπο της δικαστικής μάχης που πρέπει να δοθεί για τη μη εφαρμογή των άδικων διατάξεων του νομοσχεδίου», είπε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η πρόταση μομφής έγινε για να συμβολιστεί θεσμικά η ομόθυμη αντίδραση της κοινωνίας ενώ με την πρόταση για δημοψήφισμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε μέσα από τη συζήτηση να καταστεί κατανοητό ακόμα και από τον πιο κακόπιστο πως η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο αντικοινωνικό, αναποτελεσματικό που μεταχειρίζεται με περιττή ταξική κακία μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τις γυναίκες, μητέρες ανήλικων παιδιών, τους αγρότες, τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.

Ο δρόμος, όπως είπε, για να καταργηθεί το ασφαλιστικό είναι να «σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση που θα αναλάβει διαφορετικής ποιότητας νομοθετική πρωτοβουλία που μέσα από το διάλογο και τη συναίνεση θα προσεγγίσει πραγματικά το ασφαλιστικό με έναν τρόπο διορατικό, ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να συνδεθεί με μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, το πρόβλημα της απασχόλησης και την ανάγκη ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχείρησης που δίνει δουλειά σε εκατομμύρια Έλληνες. Θα μπορούσαν, όπως είπε, να ληφθούν μέτρα που θα έχουν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα έσοδα των ταμείων, τη διαχείριση των αποθεματικών τους, την ενοποίηση των μηχανογραφικών τους κέντρων και τη διασύνδεσή τους με το ΚΕΠΥΟ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα πολιτών και όχι εργαζομένων.