“Εαν η Ελλάδα, πετύχει τα περυσινά νούμερα θα είναι μια επιτυχημένη χρονιά”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι δύσκολο, μετά από 3 χρόνια συνεχούς ανόδου της τουριστικής κίνησης, να κινηθούμε σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι, παρά την καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια, βασικοί δείκτες της τουριστικής δραστηριότητας εμφανίζουν ήδη σταδιακή «κόπωση»: Μείωση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού αύξησης των τουριστικών εσόδων και μειώσεις στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών.

Ακόμα, όπως είπε, το μερίδιο των πέντε βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία), από το 2000 έως το 2006, έχει μειωθεί κατά περίπου 6%, ενώ η διείσδυση της Ελλάδας σε νέες τουριστικές αγορές είναι μεν υπαρκτή, σίγουρα όμως όχι στο ποσοτικό και, κυρίως, στο ποιοτικό επίπεδο που θα επιθυμούσαμε.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, για να διασφαλιστεί η καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2008, ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορεί να αναληφθούν άμεσα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ.Ανδρεάδης, «ο μεν ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσπαθήσει όσο το δυνατόν για καλύτερη ποιότητα και καλύτερο value for money, η δε Πολιτεία θα πρέπει να εντείνει την προβολή του τουρισμού σε ειδικά - προϊοντικά τμήματα των παραδοσιακών αγορών μας, εφαρμόζοντας το σχέδιο μάρκετινγκ, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας έτσι δυνατότητες συνεργασίας».

Σε επίπεδο δράσεων που θα διασφαλίσουν μεσομακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, «εξακολουθούν να υφίστανται εκκρεμότητες, για τις οποίες η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις, όπως γιατί καθυστερεί η λειτουργική νομιμοποίηση των καταλυμάτων, για το αν θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των τουριστικών φορέων για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, αν θα αρθούν τα μονοπώλια που υποβαθμίζουν την ποιότητα στις μεταφορές, αν θα προχωρήσει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον τουρισμό και, τέλος, αν θα βελτωθεί η στατιστική παρακολούθηση του τουρισμού».

Στη συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΤΕ προέβαλε και το ζήτημα της μετεξέλιξης του ΞΕΕ σε ένα ευρύτερο Τουριστικό Επιμελητήριο, υπό τη σκέπη του οποίου θα στεγαστούν όσοι δραστηριοποιούνται στα τουριστικά πράγματα της χώρας. Αφού κάλεσε τα μέλη του ΞΕΕ να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ.Ανδρεάδης επεσήμανε πως είναι ωφέλιμο στο νέο ΞΕΕ να δοθούν νέες αρμοδιότητες, όπως αυτή της «αστεροποίησης» των ξενοδοχειακών μονάδων.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνένωσης των τουριστικών φορέων, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αποφάσισε την ένταξή του στο ΣΕΤΕ. Μένει η επικύρωση από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπως αναφέρθηκε.Υπερβολικές οι αυξήσεις των διοδίων λέει ο ΗΑΤΤΑΟ Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) διαμαρτύρεται για τις «υπερβολικές», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αυξήσεις στα τιμολόγια των διοδίων για τα τουριστικά λεωφορεία.

Ο ΗΑΤΤΑ υποστηρίζει ότι «οι αυξήσεις αυτές στο κόστος μετακίνησης των τουριστικών λεωφορείων, στην έναρξη της τουριστικής θερινής περιόδου, έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διαμόρφωση του τελικού κόστους των τουριστικών πακέτων δημιουργώντας για τα τουριστικά γραφεία μια νέα επιβάρυνση μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα καύσιμα».

«Βάσει της νέας τιμολογιακής κλίμακας, τα τουριστικά λεωφορεία θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις διοδίων που φτάνουν ακόμη και στο 250%, χωρίς να μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να ενσωματώσουν τις αυξήσεις αυτές στις τιμές τους, καθώς τα συμβόλαια με τους tour operators υπογράφονται στην αρχή της χρονιάς και είναι δεσμευτικά», προσθέτει ο Σύνδεσμος.